Energie

Ucraina este pregătită să stocheze şi să reexporte gaze către UE în această iarnă

gaz aragaz gaze naturale
Foto: iStock

Ucraina este pregătită să stocheze şi să reexporte gaze europene pentru iarna 2023/2024, a declarat operatorul de transport de gaze al ţării, citând o evaluare a riscurilor realizată împreună cu partenerii internaţionali, relatează Reuters.

GTSOU, care gestionează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că au fost efectuate teste de stres pentru a evalua riscul ca o agresiune militară rusă să împiedice capacitatea traderilor de a stoca în siguranţă gazele în Ucraina şi de a le transporta către Uniunea Europeană (UE).

Operatorul a precizat că infrastructura de gaze a Ucrainei şi-a dovedit „fiabilitatea şi rezistenţa ridicată” în situaţiile de criză modelate.

Au fost confirmate mai multe combinaţii de rute de transport care leagă instalaţiile de stocare şi punctele de frontieră dintre Ucraina şi UE, ceea ce va permite comutarea uşoară şi rapidă între rute, a precizat compania.

Depozitele de gaze din UE sunt pline în proporţie de peste 90%, iar utilizarea gazelor stocate este crucială pentru o aprovizionare constantă cu energie şi pentru prevenirea unor vârfuri de preţ, a precizat GTSOU.

Stocurile erau echivalente cu peste 93 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale, a declarat luna trecută Comisia Europeană.

În ceea ce o priveşte, Ucraina deţine aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze naturale în depozite în vederea sezonului de încălzire 2023/24, a declarat săptămâna aceasta directorul general al companiei ucrainene de gaze naturale Naftogaz, deţinută de stat.

Pe de altă parte, traderii europeni de gaze naturale au început să depoziteze gaze naturale în Ucraina, pentru a profita de preţurile mai mici şi de capacitatea disponibilă acolo, indiferent de riscurile implicate de războiul aflat în desfăşurare, au declarat la începutul lunii trecute trei comercianţi şi oficiali ai unor companii.

Ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko, a declarat luna trecută că Ucraina nu va negocia cu Moscova reînnoirea contractului pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul ucrainean, care urmează să expire anul viitor. Rusia a declarat că ar lua în considerare prelungirea contractului care îi permite să trimită gaze în Europa prin Ucraina dincolo de 2024, dacă Uniunea Europeană – care s-a angajat să renunţe la gazul rusesc până în 2027 – mai are nevoie de astfel de livrări.

Galuşcenko a spus că sunt şanse mari ca în ţările europene să nu mai existe cerere pentru gazul rusesc. „Anul viitor va arăta dacă Europa poate funcţiona fără gaz rusesc”, a declarat acesta, citat de Vocea Americii. „Văd toate precondiţiile pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat ministrul ucrainean al energiei.

Cele mai recente știri

To Top