Business
Veniturile globale din plăți vor ajunge la 2,2 trilioane de dolari până în 2027
În ciuda pandemiei globale, a șocurilor în lanțul de aprovizionare care au urmat și a tensiunilor geopolitice în creștere, veniturile din industria plăților au crescut cu o medie de 8,3% între 2017 și 2022, ajungând la 1,6 trilioane de dolari. Cu toate acestea, creșterea urmează să încetinească, arată un nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) și lansar de curând, intitulat „Raportul Global privind Plățile 2023”.
Analiza BCG privind industria globală a plăților, aflată la cea de-a 21-a ediție, estimează o încetinire a creșterilor veniturilor față de nivelurile actuale, la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 6,2% până în 2027, ajungând astfel la venituri de 2,2 trilioane de dolari la nivel global. Raportul oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra pieței și examinează provocările cu care se confruntă instituțiile acceptatoare, emitenții, precum și furnizorii de infrastructură pentru plăți.
„Acesta este momentul adevărului pentru toți cei implicați în industria plăților, de la acceptatori, la emitenți și furnizorii de infrastructură pentru plăți”, a declarat Yann Sénant, liderul segmentului de plăți și fintech al BCG și coautor al raportului. „Ne aflăm la începutul unei revoluții conduse de inteligența artificială pentru industria plăților, cu potențialul de a transforma experiența clienților și de a oferi produse care răspund mai bine nevoilor lor, servicii mai calitative, cât și de a îmbunătăți profitabilitatea.”
Creșterea din ultimii cinci ani a industriei globale a plăților a fost impulsionată de trecerea de la numerar la plăți electronice, o creștere a veniturilor non-tranzacționale, adoptarea accelerată a comerțului digital și extinderea puternică a infrastructurii moderne pentru plăți.
Conform raportului, veniturile legate de tranzacții vor crește cu 7,1% până în 2027, o scădere de 1,9% în comparație cu ultimii cinci ani, datorită unei schimbări în mixul de plăți, veniturile din plățile digitale între conturi ale consumatorilor fiind așteptate să depășească plățile cu cardul până în 2027. Între 2022 și 2027, veniturile din alte surse decât tranzacțiile vor crește cu 5,7%, mult sub CAGR-ul de 7,9% din ultimii cinci ani.
Companiile din industria plăților se confruntă cu o serie de provocări care vor pune la încercare chiar și pe cele mai experimentate dintre ele, printre acestea numerându-se: creșterea puternică a plăților în timp real și a serviciilor cu valoare adăugată și comoditizarea serviciilor de procesare a plăților. Un alt factor disruptiv reprezintă intrarea constantă de noi jucători în piață, care se adaugă la cele peste 5.000 de fintech-uri care activează în acest moment în sectorul plăților la nivel global, insumând aproximativ 100 de miliarde de dolari din veniturile totale ale industriei. Raportul BCG estimează că aceste companii vor continua să pună presiune din perspectiva competiției, generând venituri totale de până la 520 de miliarde de dolari până în 2030.