Energie

A fost lansată conducta de gaze aferentă proiectului “Țărmul Mării Negre-Podișor”

Compania Națională de Transport Gaze Naturale – Transgaz SA – și compania turcă Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret  Anonim Sirketi au organizat astăzi ceremonia de lansare a conductei aferente proiectului “Țărmul Mării Negre-Podișor”, proiect deosebit de important din perspectiva asigurării securității energetice a României și a regiunii.

Conducta va permite accesul gazelor extrase din perimetrele offshore ale Mării Negre în Sistemul Național de Transport gaze naturale.

“La finalizarea lucrărilor, această conductă este importantă pentru România că preia gazele din Marea Neagră, este importantă pentru celelalte state din estul si centrul Europei că preia o parte din gazele după Coridorul Vertical, începând cu Marea Caspică, cu terminale de LNG din Turcia si terminale LNG din Grecia. În acest fel, România va deveni – deja se simte acest lucru, un hub important de gaze pentru centrul, estul Europei și Balcani”, a declarat Ion Sterian, directorul general Transgaz cu ocazia acestui eveniment care a avut loc la Dragalina, județul Călărași. Lucrările sunt executate în calitate de contractor principal de compani turcă, valoarea contractului fiind de 1.398.651.158,6 lei, fără TVA. La rândul său, Murathan Kalyoncu, președinte Kalyon Inșaat a declarat că:  “Acest proiect are o importanță strategică pentru a satisface nevoile de gaze ale UE. Pentru acest proiect vom angaja 1.200 de oameni și vom subcontracta societăți din România”.

La acest important proiect lucrează și companii românești, după cum a subliniat directorul Transgaz, acest lucru fiind foarte important pentru economia românească, având în vedere investiția foarte mare. Astfel, compania românească CIS Gaz lucrează ca subcontractor la această conductă, având în lucru 131 km (40%) din tot traseul de 308 km. De asemenea, în cadrul acestui proiect vor fi integrate 1.000 de tone de țeavă de la Liberty Galați, contractul urmând să fie semnat în perioada imediat următoare. Ordinul de începere a lucrărilor a fost date în iunie 2023, iar lucrările vor fi finalizate în iunie 2025,

Conducta de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podișor are o lungime de 308,4 km și va fi construită în două tronsoane, după cum urmează:

  • Tronsul I, Marea Neagră -Amzacea, în lungime de 32,5 km;
  • Tronsonul II, Amzacea – Podișor, în lungime de 275,9 km.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării, iar traseul acesteia urmează direcția generală de la Sud-Est spre Vest, traversând județele Constanța, Călărași și Giurgiu pe un  număr de 42 de Unități Administrativ Teritoriale.

Prin implementarea acestui proiect se vor atinge următoarele obiective:

  • diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din România
  • reducerea gradului de dependență de importul de gaze din Rusia
  • transportul spre piețele central europene a gazelor naturale din Marea Neagră
  • dezvoltarea unei capacități de transport ce va permite în viitor  interconectarea cu conductele ce vor avea ca surse potențiale de alimentare gazele natuale lichefiate de la țărul Mării Negre
  • legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical

Managementul integrat al proiectului este asigurat de către Unitatea de Implementare și Management Proiecte (UIMP), entitate care a fost înființată în cadrul Transgaz.

Obiectivele principale în realizarea proiectului:

  • 20 de stații de robinete de secționare  (inclusiv alimentare cu energie elctrică)
  • 10 stații de protecție catodică
  • Traversări obstacole
  • Traversări drumuri – 50, din care cele mai importante sunt: drumuri naționale – 12, drumuri județene – 21
  • Traversări Căi Ferate  – 6

Companiile turcești, implicate în 211 proiecte în România

La eveniment au participat pe lângă reprezentanții companiei Transgaz și ai celei turcești, Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului și Cevdet Yılmaz, vicepreședintele Republicii Turcia.

În discursul său,  vicepreședintele Turciei, a spus: “Sunt foarte bucuros că particip la ceremonia de lansare a conductei aferente proiectului “Țărmul Mării Negre-Podișor”. Prin acest proiect se asigură aprovizionarea cu gaze naturale a Europei. Este un proiect strategic pentru România și Uniunea Europeană.  Kalyon Holding a semnat mai multe proiecte de succes, ceea ce a făcut-o să devină un simbol global în lume. Kalyon  va angaja peste 1.200 de persoane pentru proiectul din România”.

El a subliniat faptul că România este una din țările cu care Turcia are relații foarte bune. “Investițiile turcești în România se ridică la 11 miliarde de dolari. Există 211 proiecte ale oamenilor de afaceri turci în România. Vrem ca aceste cifre să crească. Din punct de vedere al schimburilor comerciale,  acestea s-au ridicat la circa 10 miliarde de dolari, iar în primele trei luni ale anului au fost deja de 3 miliarde de dolari. Sperăm să încheiem anul 2024 cu 12 miliarde de dolari schimburi comerciale”, a spus vicepreședintele Cevdet Yılmaz.

Companiile românești trebuie să iasă din granițele țării

Implicarea companiilor românești în proiecte de anvergură, atât în țară, cât și în străinătate, trebuie să devină o prioritate, a mai spus Ion Sterian. Din această perspectivă, continentul African este foarte important, iar ca exemplu directorul general Transgaz a dat Nigeria, țară în care a avut deja contacte cu oficialii pentru ca transportatorul național de gaze să participe la diverse proiecte. “Sunt foarte multe oportunități în Africa. Mi-aș dori ca firmele românești și cele turcești să meargă împreună să lucreze în Africa, de exemplu în Nigeria, unde este un potențial extraordinar. Kalyon poate fi un partener în proiectele companiilor românești din străinătate”, a afirmat acesta.

Cele mai recente știri

To Top