Transporturi

Acţiunile Volvo Cars sunt la un minim istoric după ce Geely şi-a redus participaţia

Foto: iStock

Acţiunile constructorului auto suedez Volvo Cars s-au prăbuşit vineri cu 14%, după ce acţionarul majoritar, grupul chinez Geely, şi-a vândut o parte din acţiuni la un discount semnificativ faţă de preţul înregistrat la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Grupul auto chinez Geely a demarat joi o operaţiune de plasare a aproximativ 100 de milioane de acţiuni Volvo Cars, care potrivit intermediarului au fost vândute la un preţ de aproximativ 37 de coroane suedeze fiecare, sau aproximativ 350 de milioane de dolari în total.

Vânzarea vine ca urmare a plângerilor venite de la analişti şi investitori privind flotarea liberă redusă a acţiunilor Volvo Cars, ceea ce a pus presiune asupra acestor titluri şi a alimentat o volatilitate ridicată a tranzacţiilor.

Potrivit calculelor Reuters, după vânzarea unui pachet de 3,4% din acţiunile sale la Volvo Cars, grupul Geely mai deţine în prezent o participaţie de aproximativ 78,6% la constructorul suedez.

Vineri, cotaţia acţiunilor Volvo Cars a scăzut până la 35,35 coroane suedeze, un nou minim istoric, după care şi-a revenit uşor. În ultimele 12 luni preţul acţiunilor Volvo Cars a scăzut cu aproape 25%.

Volvo Cars, o companie controlată de grupul chinez Geely, are în prezent două uzine în Europa, una în Suedia şi alta în Belgia şi până la mijlocul deceniului vrea să construiască a treia fabrică în Slovacia, pentru a-şi îndeplini ţinta de producţie de 1,2 milioane de vehicule pe an, dintre care jumătate să fie automobile electrice.

Controlat de miliardarul Li Shufu, grupul Zhejiang Geely Holding Group Co. deţine participaţii la mai multe companii europene producătoare de automobile. Pe lângă Volvo Cars, Geely este acţionar la Lotus Technology şi la Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc. La începutul acestui an Geely a semnat un acord cu Renault SA pentru a-şi combina activele din domeniul motoarelor cu combustie.

Cele mai recente știri

To Top