Energie

AFEER: Standardul de facturare pentru firme al ANRE nu se poate implementa în e-factura. Sperăm la o clarificare până la 1 ianuarie

Foto: iStock

Standardul de facturare actual pentru firme, reglementat de ANRE, nu se poate implementa în e-factura, astfel că aşteptăm o clarificare în acest sens până la 1 ianuarie, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„Din păcate, pentru consumatorii non-casnici, e posibil să avem schimbări destul de mari în factură, asta din cauza implementării legislaţiei privind facturarea business-to-business (B2B), acel e-factura. De la 1 ianuarie, facturile emise către alte companii, businss to business, trebuie să fie emise prin platforma ANAF e-factura. Asta ne duce la nişte dificultăţi, respectiv standardul de facturare actual care este reglementat de ANRE nu se poate implementa în e-factura. Sperăm să avem o clarificare, o cooperare între cele două autorităţi, ANRE şi ANAF, în aşa fel încât până la 1 ianuarie să avem şi noi un model pe care să-l aplicăm. În momentul de faţă, dacă facem ce se poate face în e-factura, nu suntem aliniaţi cu ANRE, dacă emitem pe modelul ANRE, ne luam amendă din partea cealaltă”, a menţionat Laurenţiu Urluescu, la Future Energy Europe Summit, ediţia a II-a.

El a subliniat că de la 1 ianuarie nu se vor putea emite facturi în format fizic pentru consumatorii industriali.

„Nu se vor putea emite facturi în format fizic deci, consumatorii industriali care erau obişnuiţi să primească factura fizic n-o să mai primească Din cauza mecanismului e-factură, nu se poate emite decât prin SPV. La momentul actual nu se pot introduce toate detaliile din factura pe care o emitem, respectiv aici văd o mare provocare pentru consumatorii care au mai multe locuri de consum, acestea nu vor putea fi detaliate. O mare problemă este legata de consumatorii non-casnici care sunt şi prosumatori. Ştiţi că la momentul actual furnizorul emite factura în numele pronsumatorului pentru energia livrată în reţea. Asta nu va mai fi posibil deoarece prin e-factura nu există posibilitatea ca o companie, un CIF să emită factură în numele altui CIF.”, a mai spus Laurenţiu Urluescu.

Potrivit acestuia, o altă provocare mare a pieţei care o să afecteze în primul rând consumatorul este reducerea concurenţei din piaţă.

„Dacă acum 2 ani vorbeam de 50 de furnizori care se luptau pentru consumatorii casnici, acum sunt 32”, a precizat acesta.

Totodată, preşedintele AFEER a subliniat că, din punct de vedere al decontării, întârzierea la momentul de faţă este undeva în jur de nouă luni.

„Ştiu că s-a decontat mare parte din februarie, dar încă mai sunt sume mici de decontat din anul trecut, ceea ce pentru noi înseamnă costuri financiare ridicate şi, în plus, avem o incertitudine a acestei decontări, care ne provoacă greutăţi în a accesa credite bancare”, a mai spus Laurenţiu Urluescu.

Cele mai recente știri

To Top