Actualitate

Analiză NY Times. Documente scurse în social media arată că americanii îi spionează atât pe ucraineni, cât și pe ruși

steagul ucrainei

Setul de date publicat pe rețelele sociale, în cadrul primei scurgeri de informații sensibile, demonstrează capacitatea Washingtonului de a evalua starea mașinăriei de război a lui Vladimir Putin, care în prezent este epuizată și are un aparat militar profund compromis. Sunt incluse avertismente primite de agențiile americane de informații în timp real, despre țintele care urmează a fi lovite de Rusia, precum și de momentul ales pentru atac. De asemenea, se regăsesc evaluări ale americanilor despre Armata Ucraineană, ajunsă într-o situație disperată și lipsită de muniție.

Rapoartele serviciilor sugerează că SUA par să spioneze și liderii militari și politici de la vârful statului ucrainean, mai scrie NY Times, ceea ce reflectă efortul Washingtonului de a obține o imagine cât mai clară a strategiilor de luptă ale Ucrainei. Materialele întăresc ideea că americanii au o înțelegere mai clară asupra operațiunilor militare ale Rusiei, decât a planurilor făcute de Ucraina.

Scurgerea de date a complicat deja relațiile Statelor Unite cu unele dintre țările aliate, notează publicația americană, și a ridicat îngrijorări cu privire la capacitatea Americii de a-și păstra secretele. Un oficial din cadrul unui serviciu occidental de informații a declarat pentru NY Times că scurgerea a fost dureroasă și a sugerat că ar putea afecta schimbul de informații.

Divulgarea documentelor secrete ar putea afecta și legăturile diplomatice. Că SUA își spionează și aliații nu este un lucru nou, dar că informații clare despre acest lucru au apărut online ar putea afecta relațiile americanilor cu partenerii-cheie care au furnizat armament Ucrainei. De exemplu, există două înregistrări cu privire la oportunitatea ca sud-coreenii să livreze Ucrainei obuze de artilerie, încâlcând politica țării cu privire la furnizarea de “ajutor letal”. Una dintre înregistrări prezintă îngrijorările clasei politice sud-coreene că Joe Biden le va suna președintele și va face presiuni pentru livrarea de armament.

Setul de date sugerează că SUA au reușit să penetreze aproape toate serviciile de securitate ale Rusiei. De exemplu, într-un document sunt descrise planurile Rusiei de a contracara tancurile trimise de țările NATO în Ucraina. Un alt raport descrie planul Kremlinului de a-și promova retorica în Africa.

Documentele au fost compilate de Statul Major al Pentagonului, dar multe dintre ele poartă “ștampila” serviciilor americane de informații. Într-unul, datat 2 martie, se vorbește despre cum va răspunde Ministerul rus al Apărării acuzației că nu a furnizat muniție grupului de luptători Wagner.

Oficialii americani nu știu încă dacă își vor pierde vreo sursă de informații, după dezvăluirile legate inclusiv de metodele lor de colectare a datelor. Oficialii au recunoscut că au mai pierdut surse în cele 15 luni de război, dar setul de date de acum pare să arate că încă au o înțelegere extinsă asupra planurilor de luptă ale Kremlinului.

FBI a lansat deja o anchetă pentru a determina cine s-a aflat în spatele scurgerii. O serie de oficiali au recunoscut că rapoartele par a conține informații legitime și note operaționale întocmite de Statul Major al Pentagonului. Tot ei au spus că cel puțin un document a suferit modificări față de versiunea originală. Va fi greu de identificat sursa scurgerii, după cum a explicat un alt oficial de rang înalt, întrucât există mii de angajați militari sau guvernamentali care au autorizațiile necesare pentru a accesa acest tip de documente.

Cele mai recente știri

To Top