Actualitate

ASF a decis să pună capăt reclamelor înșelătoare de tipul celor cu acțiuni la Hidroelectrica

ASF a aprobat un proiect de act normativ care vizează modificarea şi completarea legislaţiei pieţei de capital. Una dintre modificări vizează combaterea publicităţii înşelătoare şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul ASF. Astfel, se va restricţiona accesul de pe teritoriul României către website-urile acestor entităţi neautorizate, care promovează servicii de investiţii înşelătoare. Decizia vine în contextul în care s-au înmulțit reclamele înșelătoare la investiții fictive, un exemplu concret fiind cel în care sunt vizate acțiunile Hidroelectrica.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect de act normativ care vizează modificarea şi completarea legislaţiei pieţei de capital, dar şi stabilirea unor măsuri de prevenire a publicităţii şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Potrivit unui comunicat al ASF, printre cele mai importante modificări şi completări ale legislaţiei care guvernează piaţa de capital se numără introducerea posibilităţii finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii de către categoriile de clienţi profesionali menţionaţi în Legea nr. 126/2018 (entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF) cu efecte pozitive asupra sprijinirii dezvoltării IMM-urilor, inclusiv prin posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, vor fi instituite măsuri menite să debirocratizeze/simplifice cadrul legal aplicabil în domeniul autorizării, organizării şi funcţionării administratorilor de organisme de plasament colectiv şi se va introducerea posibilitatea aprobării de către ASF a unui prospect în cazul în care o autoritate a administraţiei publice locale intenţionează să realizeze o ofertă publică de titluri de datorie sau intenţionează să admită titlurile de datorie pe o piaţă reglementată.

Proiectul reglementează posibilitatea ca Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (S.S.I.F.) să fie promovate fără titlu profesional şi prin alte persoane decât personalul S.S.I.F. şi agenţii delegaţi, în cadrul unor campanii dedicate şi cu respectarea anumitor condiţii.

În plus, pentru combaterea publicităţii înşelătoare şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul ASF, se va restricţiona accesul de pe teritoriul României către website-urile acestor entităţi neautorizate, care promovează servicii de investiţii înşelătoare.

„Pe parcursul etapelor necesare elaborării proiectului de act normativ, la nivelul ASF au fost organizate consultări ample atât cu asociaţiile profesionale/de profil reprezentative, cât şi cu reprezentanţi ai infrastructurii pieţei de capital, pentru a fi analizate şi agreate propunerile ce fac obiectul proiectului de act normativ, astfel încât măsurile ce vor fi adoptate să contribuie la o bună funcţionare a pieţei de capital. Modificările aduse legislaţiei ce fac obiectul proiectului de act normativ urmează să fie transmise Ministerului Finanţelor. Proiectul va fi supus consultării publice, urmând a parcurge toate celelalte etape ale procesului legislativ”, se precizează în comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top