Actualitate

Banca Europeană de Investiţii aprobă o finanţare de 5,5 miliarde euro pentru inovare, energie şi educaţie în mai multe state, inclusiv în România

bani investitii euro
Foto: iStock

Consiliul de administraţie al Băncii Europene de Investiţii (BEI) a aprobat o nouă finanţare de 5,5 miliarde euro pentru a stimula investiţiile în afaceri, pentru a valorifica energia curată, a moderniza şcolile, a extinde transportul durabil şi a combate incendiile forestiere. Consiliul de Administraţie al BEI anunţă că sprijină noi proiecte în Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Spania, Portugalia, România, Suedia şi Ucraina.

„Astăzi, Consiliul de administraţie al BEI a aprobat investiţia pentru o gigafabrică inovatoare pentru baterii de maşini electrice, echipamente pentru combaterea incendiilor forestiere din sudul Europei, construcţia de şcoli şi finanţare pentru a permite întreprinderilor mici şi transportului local să fie mai durabil. De asemenea, am convenit cu o finanţare de 230 de milioane de euro pentru a reconstrui casele distruse de război în toată Ucraina”, a spus preşedintele Nadia Calviño.

Consiliul de administraţie a aprobat finanţare de 3,7 miliarde euro pentru a ajuta companiile să reducă costurile cu energia, să îmbunătăţească sustenabilitatea mediului şi să sprijine inovaţia corporativă la scară largă.

Finanţarea include sprijinul pentru o nouă gigafabrică în Suedia, care să producă baterii pentru jumătate de milion de maşini electrice pe an şi să dezvolte celule de baterie de generaţia următoare. De asemenea, include sprijin pentru cercetarea farmaceutică pentru a consolida tratamentul bolilor, inclusiv afecţiunile cardiace şi cancerul.

Alte proiecte de inovare corporativă vor avansa tehnologiile de frânare şi direcţie pentru conducerea autonomă, vor dezvolta sisteme digitale de plată şi vor permite producţia mai durabilă de produse chimice şi materiale specializate, precizează BEI.

Consiliul a aprobat, de asemenea, sprijinul BEI pentru noi linii de credit pentru a ajuta întreprinderile mici să se extindă şi să creeze locuri de muncă, să investească în acţiunile climatice şi să crească activitatea în regiunile de coeziune cu parteneri din Italia şi Portugalia.

BEI a fost de acord să sprijine dezvoltarea a două fabrici de producţie de hidrogen regenerabil de 50 MW care vor furniza metan sintetic pentru transportul rutier şi maritim şi pentru termoficare.

BEI a aprobat, de asemenea, finanţarea pentru dezvoltarea a două sisteme de termoficare cu energie regenerabilă în Finlanda, care va înlocui cărbunele cu biomasă pentru încălzirea locuinţelor şi a apei calde menajere şi construcţia a peste 1,5 GW de energie solară în Italia, Portugalia şi Spania.

Investiţia convenită astăzi va moderniza un total de 177 de autobuze urbane din Franţa, pentru a utiliza hidrogen sau electricitate în cadrul unei noi iniţiative de finanţare locală.

BEI a fost de acord să finanţeze noi avioane de stingere a incendiilor, elicoptere şi camioane pentru Grecia, pentru a ajuta la combaterea incendiilor forestiere din ce în ce mai frecvente.

S-a convenit o nouă finanţare pentru modernizarea şcolilor în care învaţă peste 13.000 de elevi din Franţa.

Consiliul BEI a convenit un nou sprijin pentru repararea şi reabilitarea a peste 11.500 de apartamente avariate de război din Ucraina, ca parte a sprijinului continuu pentru Planul naţional de redresare al guvernului ucrainean şi în conformitate cu Iniţiativa UE pentru Ucraina (EU4U).

Finanţarea va fi folosită pentru repararea clădirilor avariate de război, pentru ca oamenii să se întoarcă la casele lor; reducerea costurilor cu combustibilul şi îmbunătăţirea eficienţei energetice; şi modernizarea locuinţelor pentru persoanele strămutate în interior. Iniţiativa este coordonată cu Banca Mondială şi Organizaţia Germană pentru Cooperare Internaţională (GIZ).

Cele mai recente știri

To Top