Actualitate

Banca Mondială a publicat date confidenţiale cu privire la finanţarea pieţelor emergente

Foto: iStock

Grupul Băncii Mondiale a dat joi publicităţii mai multe date confidenţiale cu privire la finanţarea pieţelor emergente, o decizie care potrivit instituţiei financiare poate ajuta la creşterea investiţiilor în economiile emergente deoarece oferă investitorilor instrumentele de care au nevoie pentru a evalua mai bine riscurile, transmite Bloomberg.

„Publicare acestor date are un singur obiectiv: creşterea capitalului din sectorul privat în economiile în curs de dezvoltare, pentru a majora impactul şi a crea locuri de muncă”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Ajay Banga.

Datele statistice publicate joi oferă detalii cu privire la profilul de risc de credit al investiţiilor în sectoarele public şi privat din mai multe ţări în curs de dezvoltare. Printre acestea se numără date care provin de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), divizia de creditare a Băncii Mondiale, precum şi date statistice de la Corporaţia Financiară Internaţională.

În ultimii ani, Banca Mondială şi un grup de alte 24 bănci internaţionale de dezvoltare au fost presate de investitori şi bancheri, precum şi de grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, G20, să dezvăluie datele pe care le-au acumulat cu privire la datorii de pe pieţele emergente cu o valoare de 1.500 miliarde de dolari, date care în prezent sunt depozitate la Luxemburg, la baza de date privind riscul pieţelor emergente (GEM).

Criza datoriilor de pe pieţele emergente a făcut şi mai important acest subiect iar Ajay Banga a făcut din asta o prioritate, după ce în luna iunie a anului trecut a fost numit la conducerea Băncii Mondiale.

Oficialii de la Citigroup Inc., Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. şi alte bănci susţin că accesul la astfel de date le va permite să îşi ajusteze calculele de risc, reducând decalajul între riscurile reale şi cele percepute. În consecinţă, asta le va permite să ceară dobânzi mai mici atunci când acordă credite şi posibil să ofere finanţare în locuri şi pentru proiecte pe care altfel le-ar evita.

Aceleaşi date sunt utile şi pentru agenţiile de rating şi ar putea ajuta la protejarea ratingurilor băncilor de dezvoltare multilaterale, pe măsură ce acestea sunt interesate să aloce mai mult capital pentru finanţarea dezvoltării sau a schimbărilor climatice.

Cele mai recente știri

To Top