Bănci

BCE şi-a extins investigaţiile asupra portofoliilor de credite imobiliare comerciale ale băncilor

imobiliare
Foto: iStock

Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut evaluatorilor imobiliari să explice metodologiile pe care le utilizează, în condiţiile în care se înmulţesc îngrijorările că băncile din regiune au fost mult prea lente în a deprecia valoarea creditelor imobiliare comerciale din bilanţurile lor, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, schimburile de informaţii din ultimele luni fac parte dintr-un efort mai amplu al BCE de a identifica potenţialele lovituri la adresa băncilor. Chiar dacă băncile şi-au constituit provizioane pentru posibilele pierderi suferite de pe urma portofoliilor de credite imobiliare comerciale, este posibil ca băncile să sufere noi pierderi dacă se va dovedi că evaluările atribuite acestor portofolii sunt învechite, susţin sursele.

Unele bănci s-au îndreptat spre acordarea de împrumuturi pentru active imobiliare comerciale în ultimul deceniu pentru a-şi creşte veniturile, în condiţiile în care dobânzile negative le-au erodat profitabilitatea. Însă, această clasă de active a fost afectată de extinderea muncii de acasă şi cumpărăturile online în timpul pandemiei, iar majorările rapide ale dobânzilor în ultimul an au diminuat şi mai mult cererea pentru activele imobiliare comerciale. Preţurile s-au prăbuşit deja în SUA şi Marea Britanie şi au început să scadă pe pieţele din zona euro, inclusiv în Germania.

„Fragilităţile din sectorul imobiliarelor comerciale sunt o sursă mare de riscuri pentru sectorul financiar”, a subliniat Fondul Monetar Internaţional într-un raport publicat marţi.

CBRE Group Inc., Jones Lang LaSalle Inc. şi Cushman & Wakefield Plc se numără printre cei mai mari furnizori de evaluări imobiliare în Europa. În mod frecvent, evaluatorii ţin cont de recentele tranzacţii comparabile atunci când evaluează proprietăţile, însă lipsa tranzacţiilor face mai dificilă stabilirea valorii. Motivul este acela că vânzătorii sunt reticenţi în a accepta preţuri care sunt semnificativ mai mici decât valorile contabile.

BCE a informat în 2022 că inspecţiile sale în rândul băncilor au scos la lumină faptul că valoarea garanţiilor „este un unghi mort pentru multe bănci”, în condiţiile în care unele firme nu au reactualizat rapoartele de evaluare. În unele cazuri băncile au acceptat evaluările oferite de clienţi în loc să solicite o evaluare independentă.

Cele mai recente știri

To Top