Bănci

BCE va cere băncilor să furnizeze săptămânal date privind lichiditatea pentru a le monitoriza mai bine

banca centrala europeana bce
Foto: BCE

Începând din luna septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) va cere băncilor să furnizeze, săptămânal, date cu privire la lichiditatea lor, astfel încât BCE să poată derula mai frecvent verificări cu privire la capacitatea lor de a face faţă unor şocuri potenţiale pe măsură ce cresc dobânzile, a declarat preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, Andrea Enria, transmite Reuters.

Într-un interviu publicat sâmbătă în revista Milano Finanza, Andrea Enria a spus că băncile europene sunt mai puternice acum dar a adăugat că pieţele financiare sunt în continuare într-o „fază delicată” din cauza războiului din Ucraina, inflaţiei ridicate şi creşterii rapide a dobânzilor. Toţi aceşti factori pot creşte riscurile la adresa lichidităţii şi finanţării, a mai spus Andrea Enria, adăugând că BCE se va concentra foarte mult pe aceste aspecte în testele de stres şi alte proceduri de supervizare pe care le are în derulare.

„Am decis să trimitem băncilor, începând din luna septembrie, o solicitare de trimitere de informaţii în regim săptămânal, pentru a avea date proaspete care ne vor permite să monitorizăm mai bine evoluţiile pe partea de lichiditate”, a spus Enria. În prezent, băncile trebuie să trimită către BCE, odată pe lună, informaţii cu privire la lichiditatea lor.

Andrea Enria a mai spus că rezultatele testelor de stres vor fi publicate în zilele următoare, dezvăluind că aceste rezultate vor arăta faptul că băncile europene pot face faţă unei crize financiare potenţiale, graţie unor niveluri de capital mai mari şi unei mai bune calităţi a activelor.

Întrebat dacă este nevoie în Italia de un al treilea mare grup bancar, pe lângă UniCredit şi Intesa Sanpaolo, Enria a spus că există marjă pentru o nouă consolidare a pieţei bancare, la fel ca şi în alte state membre UE.

Cele mai recente știri

To Top