Bănci

BCR şi Erste Group finanţează construcţia parcului eolian de la Pecineaga cu 65,33 de milioane de euro

Dezvoltatorul şi operatorul danez de proiecte eoliene, solare şi hibride, Eurowind Energy a semnat o facilitate de credit în valoare de 65,33 de milioane de euro pentru construcţia parcului eolian de la Pecineaga, cu o capacitate totală de 48 MW, iar Banca Comercială Română SA şi Erste Group Bank AG au finanţat în proporţie egală creditul de investiţii, fiecare contribuind cu 32,66 milioane de euro.

Conform unui comunicat de presă, creditul are maturitate la finele anului 2040 şi acoperă 70% din costurile totale de dezvoltare ale parcului de la Pecineaga. În plus, cele două bănci asigură un pachet mai amplu în valoare de 18 milioane de euro, ce include finanţarea TVA aferentă investiţiilor şi alte produse dedicate susţinerii proiectului Pecineaga.

„BCR are un rol activ în promovarea tranziţiei către o economie verde, iar finanţarea pentru Eurowind Energy confirmă expertiza noastră şi cooperarea pentru dezvoltarea unui sector energetic sustenabil. Oferim un portofoliu amplu, care susţine importanţa strategică a României în asigurarea securităţii energetice a regiunii, ce include instrumente financiare, dar şi soluţii adaptate proiectelor de energie regenerabilă şi eficienţă energetică”, a declarat Mihaela Iorga, Corporate Executive manager BCR, citat în comunicat.

Parcul eolian de 48 MW de la Pecineaga, dezvoltat de Eurowind Energy, este programat să devină funcţional în primul trimestru al anului 2025. Acesta va avea o capacitate de producţie de aproximativ 176.000 MWh pe an şi va putea alimenta până la 48.000 de gospodării cu energie verde. Parcul eolian presupune o investiţie de aproximativ 93 de milioane de euro.

„Eurowind Energy consideră România o piaţă de creştere atractivă, iar pentru a ne putea îndeplini potenţialul de dezvoltare avem nevoie de parteneri precum BCR şi Erste Group, care pot evalua atât relevanţa proiectelor, cât şi valoarea lor comercială, finanţând tranziţia verde a României”, a spus Adrian Dobre, country manager Eurowind Energy România.

Wolfgang Hargassner, Head of Corporate Finance, Erste Group, a subliniat, la rândul său, că parcul eolian Pecineaga va furniza energie curată, regenerabilă şi fiabilă gospodăriilor şi companiilor din România”,

„Erste Group se bucură să fie partenerul Eurowind în acest proiect important de tranziţie energetică. Erste Group, care are o istorie de peste 200 de ani, susţine investiţiile în dezvoltarea durabilă a Europei Centrale şi de Est şi promovează sănătatea financiară a regiunii”, a afirmat Wolfgang Hargassner.

Eurowind Energy este un dezvoltator şi operator danez de proiecte eolienne, solare şi hibride, cu sediul central în Hobro, Danemarca. Grupul Eurowind are peste 570 de angajaţi în 15 ţări europene şi în SUA. Eurowind Energy este prezent pe piaţa din România din anul 2011.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 45,000 de angajaţi deservesc 16 milioane de clienţi în cadrul a 1.950 de unităţi din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfârşitul lui 2023, Erste Group deţinea active totale în valoare de 337 miliarde euro şi înregistra un profit net de 2,99 miliarde euro.

Banca Comercială Română, membră a Erste Group, oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, printr-o reţea de 20 centre de afaceri şi 18 birouri mobile dedicate companiilor şi 319 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 63% sunt unităţi unde operaţiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top