Actualitate

Bogdan Ivan: Cercetarea nu se susţine doar cu discursuri, strângeri de mână, diplome, ci cu fapte

Foto: Facebook/Bogdan Ivan

Cercetarea din România nu se susţine doar cu discursuri, cu strângeri de mână sau cu diplome, ci cu fapte, a declarat, marţi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, care a adăugat că, în acest an, „după o lungă luptă”, fondul de premiere „pentru cele mai luminate minţi ale ţării noastre” va fi de cel puţin 3 milioane de lei.

„Este o mare bucurie să constat că în anul 2024, după o lungă luptă, împreună cu colegii mei, am reuşit să avem pentru cele mai luminate minţi pe care le-a dat ţara noastră, România, să avem un fond de premiere de cel puţin 3 milioane de lei. E un pas care ne duce în direcţia pe care o dorim şi anume să arătăm că România este un loc în care cele mai bune minţi au locul pentru a se desfăşura şi pot automat să schimbe societatea prin ceea ce ei reuşesc să facă”, a declarat Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Româneşti, eveniment organizat de MCID la Opera Naţională din Bucureşti.

Ministrul a transmis că îşi doreşte ca peste un deceniu România să devină lider în domenii ale cercetării şi inovării.

„Doar aşa vom reuşi să ajungem să punem România pe hartă. Avem toate toate condiţiile, în primul rând, datorită dumneavoastră, datorită minţilor geniale care ajută România şi o profilează ca un hub regional de inovare şi tehnologie. Avem toate şansele să fim acolo, avem resursele uriaşe umane, avem resursele naturale, avem poziţia geografică care ne ajută foarte mult. Şi, cel mai important, suntem uniţi ca degetele unei mâini, pentru că nu vom reuşi să modernizăm România, nu vom reuşi să inovăm, decât dacă vom sta la aceeaşi masă oameni din Guvern, specialiştii din cercetare, instituţiile statului care poate nu au legături directe cu ele, dar ne asigură securitatea şi ne asigură suportul şi, în acelaşi timp, mediul privat”, a subliniat Ivan.

Potrivit acestuia, în 2024 s-a pornit cu dreptul pentru cercetarea românească în privinţa fondurilor programate, în condiţiile în care în ultimii 34 de ani a fost considerată „Cenuşăreasa alocărilor bugetare”.

„Prin 10 programe extrem de importante statul român este pregătit cu cel puţin 1,1 miliarde de euro să susţină cercetarea din ţara noastră, pornind de la bursele care pot să ajungă până la 13.000 de euro pentru tinerii noştri foarte buni, până la proiectul (…) centrelor de excelenţă care au fost finanţate de către Guvernul României cu 320 de milioane de euro”, a explicat Bogdan Ivan.

El a subliniat că rezultatele muncii de laborator trebuie să fie puse în valoare. „Acei oameni de business care ştiu să investească în inovarea din România trebuie să aibă acces la ceea ce produc colegii noştri din institute, din universităţi, din mediul privat”, a transmis ministrul.

În cadrul galei a fost prezentat noul proiect al MCID, programat să fie lansat în luna martie, Biroul virtual al cercetării, inovării şi digitalizării, platformă digitală prin care se creează posibilitatea atât pentru oamenii de ştiinţă, cât şi pentru companiile private care au inovaţii să le promoveze la nivelul întregii lumi, dar şi un loc în care să se reunească aceste inovaţii cu potenţialii investitori din mediul privat.

„Este o iniţiativă unică în lume şi sper din suflet că minţile geniale ale românilor vor fi puse în lumină începând cu anul 2024”, a menţionat ministrul Ivan.

La evenimentul de la Opera Naţională din Bucureşti au mai participat, între alţii, foşti miniştri ai Educaţiei şi Cercetării, parlamentari, reprezentanţi ai mediului academic, diplomaţi.

Cele mai recente știri

To Top