Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu.
Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Florin Cotoșman, au participat la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de AJOFM Ilfov, conform unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
‘Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii – prin formare continuă, prin politici active și prin sprijinirea angajatorilor care investesc în oameni. Ne dorim ca românii, oriunde s-ar afla, să aibă încredere că pot avea un viitor profesional respectat și bine plătit și aici, în România. ANOFM joacă un rol esențial pe piața muncii din România – nu doar prin sprijinirea angajării, ci și prin formarea profesională continuă, adaptată cerințelor unei economii aflate în schimbare. Pentru ca oamenii să aibă acces la locuri de muncă stabile și bine plătite, iar angajatorii să găsească forța de muncă de care au nevoie, este vital să ne pregătim meseriile viitorului și să investim constant în competențele românilor’, a declarat, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, citată în comunicat.
La rândul său, Florin Cotoșman a afirmat că Bursa Locurilor de Muncă este mai mult decât o simplă întâlnire între angajatori și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, fiind un spațiu deschis dialogului, oportunităților și încrederii.
‘Aici se pun bazele unor viitoare colaborări, se identifică talente și se conturează trasee profesionale. Totodată, se creează un mediu propice pentru angajare și creșterea numărului de persoane încadrate în muncă, ducând astfel la scăderea șomajului și, prin urmare, la creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Prin astfel de acțiuni, facilităm accesul la informații relevante despre cerințele pieței muncii, sprijinim procesul de recrutare, dar mai ales contribuim la combaterea șomajului și la susținerea mobilității ocupaționale’, a declarat președintele ANOFM.
De asemenea, secretarul general al ANOFM, Marcel Miclău, a participat la Bursa Locurilor de Muncă la Timiș, ocazie cu care a subliniat faptul că ANOFM continuă să își asume cu seriozitate rolul de intermediar activ și competent, oferind servicii de informare, consiliere, formare profesională și sprijin pentru inserție.
La Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată vineri de ANOFM, au fost oferite 31.087 locuri de muncă de către cei 1.878 angajatori prezenți. Din totalul celor 29.961 de persoane prezente la eveniment, 423 de persoane au fost tineri cu risc de marginalizare socială și 24 de persoane refugiate provenite din Ucraina.
Un număr de 8.723 persoane au fost selectate în vederea încadrării, dintre care 39 tineri cu risc de marginalizare socială.
Principalele domenii de activitate în care au fost oferite locuri de muncă persoanelor fără studii superioare sunt: activități de investigație și protecție, lucrări speciale de construcții, construcții de clădiri, restaurante și alte servicii de alimentație, activități de servicii privind forța de muncă, activități de secretariat, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea altor mijloace de transport, activități de investigații și protecție, comerț cu amănuntul, lucrări de geniu civil, construcții clădiri, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.
Muncitor necalificat, agent de securitate, manipulant marfă, lucrător comercial, lăcătuș mecanic, agent servicii client, șofer, curier, operator mașini CNC, sudor sunt principalele meserii/ocupații aferente locurilor de muncă oferite persoanelor fără studii superioare.
Pentru persoanele cu studii superioare, principalele meserii oferite au fost: inginer, manager, economist, analist, formator, director, referent de specialitate, specialist în recrutare, consultant bancar etc.
Județele cu cele mai multe persoane selectate în vederea ocupării sunt: București (582), Iași (504), Olt (446), Hunedoara (443), Dâmbovița (411), Brăila (380), Neamț (331), Timiș (323) și Brașov (285).
Evaluarea finală a rezultatelor Bursei Generale a Locurilor de Muncă va fi realizată la o lună după eveniment.
