Energie

Burduja: Tranziţia verde nu poate fi înfăptuită doar cu energie verde. Ar fi o prostie să renunţăm la gaze şi la celelalte resurse

Tranziţia verde nu poate fi înfăptuită doar cu energie verde şi ar fi prosteşte să renunţăm la gazele naturale şi la celelalte resurse şi să aşteptăm să ne meargă bine, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Romanian International Gas Conference – RIGC 2023.

„Sigur că avem o agendă comună, de aceea ne aflăm aici, nu doar pentru că apreciem acest sector, ci şi pentru că putem să jucăm un rol comun. Putem să avem o voce la unison la Bruxelles şi în alte locuri unde nu se înţelege foarte clar că nu poţi înfăptui tranziţia verde doar cu energie verde. Altfel ar fi nevoie de o producţie foarte mare… şi ar fi prosteşte să renunţăm şi la gaze naturale şi la toate celelalte resurse şi să ne aşteptăm să meargă bine. Cum am vorbit în anii trecuţi, este foarte greu iarna să încălzim gospodăriile cetăţenilor, avem şi consumatorii industriali, nu se poate. Ne plac panourile solare, sigur, ne place energia verde, dar nu ne putem baza doar pe asta. Ne place că aerul e mai curat, dar aprovizionarea cu energie trebuie să fie sigură. Aşa că, din nou, cred că suntem cu toţii de aceeaşi parte, cu toţii avem aceleaşi planuri. Vocile noastre vorbesc la unison şi trebuie să lucrăm împreună”, a spus Burduja.

El a apreciat că lumea trece prin nişte vremuri „foarte interesante” şi lucrurile sunt mai complicate decât acum câţiva ani, iar invazia Rusiei în Ucraina a creat o povară suplimentară asupra securităţii aprovizionării în Europa, mai ales în ceea ce priveşte gazele naturale. În acest context, trebuie să ne bazăm şi pe alte surse de aprovizionare, a punctat ministrul.

„Cred că România are o poziţie privilegiată. Avem multe resurse proprii când vorbim despre gaz, on-shore şi off-shore. În Marea Neagră exploatăm gaze naturale din anii ’70 deja şi recent, aproape de ţărm, prin Black Sea Oil & Gas Company am reuşit să aducem un miliard de mc/an, aproximativ. Sigur că în 2027 trebuie să vedem ce se va întâmpla. Abia aşteptăm proiectul Neptun Deep, care va aduce încă zece miliarde de metri cubi în sistemul nostru şi în sistemul european. Aşa că acordăm multă atenţie proiectului şi mă bucur să vă spun că proiectul merge bine. Evident că e o investiţie foarte mare, 4 miliarde de euro, foarte mult, şi vrem să ne asigurăm că proiectul este finalizat la timpul potrivit, că gazul este folosit ca sursă pentru a asigura securitatea energetică a Europei şi România e bucuroasă să îşi asume acest rol”, a mai afirmat ministrul Energiei.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, a organizat, în perioada 7 – 8 noiembrie, cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema „Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă”.

Cele mai recente știri

To Top