Actualitate

Burnete (Concordia): Ne trebuie un Cod fiscal mai suplu, mai simplu, care să stimuleze producţia şi investiţiile

Foto: iStock

România are nevoie de un Cod fiscal mai suplu, mai simplu, care să stimuleze producţia şi investiţiile, iar obiectivul nu ar trebui să fie cum facem să plătim mai mulţi bani deoarece, cu cât cresc taxele şi impozitele, scoatem bani din economia productivă, a afirmat, marţi, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, la o conferinţă de profil.

„Ne trebuie un Cod fiscal mai suplu, mai simplu. El trebuie să stimuleze producţia şi investiţiile. (…) Dacă vrem să subvenţionăm o industrie, haideţi să nu mai subvenţionăm oamenii şi salariile lor din acele industrii, pentru că asta am făcut. Dacă subvenţionăm şi dacă trebuie să o facem, haideţi să facem nişte pachete de subvenţii limitate în timp pentru că, altfel, vedeţi cât de complicată este discuţia politică atunci când ai o subvenţie care se extinde la infinit, nu mai poţi să o scoţi.”, a menţionat Radu Burnete, la conferinţa „Bugetul şi finanţarea României în 2024: la ce să se aştepte economia?”, organizată de Curs de Guvernare.

În opinia sa, este nevoie de mai multă echitate în sistemul fiscal şi de mai mulţi contribuabili.

„Trebuie să plăteşti în funcţie de cât câştigi, nu de felul în care câştigi. E nevoie de mai mulţi contribuabili. Există această problemă, că avem foarte puţini plătitori de taxe şi impozite. Dacă creştem numărul lor, putem să scădem povara pe medie. Nu cred că obiectivul trebuie să fie mereu cum facem să plătim mai mulţi bani pentru că, cu cât creştem taxele şi impozitele, scoatem bani din economia productivă deci, potenţialul nostru de creştere scade. Acum pare că avem mai multe de împărţit, dar în viitor vom avea mai mai puţine lucruri”, a mai spus Radu Burnete.

El a precizat că, în condiţiile în care se păstrează nivelul de evaziune fiscală şi economie gri, va trebui să ne reducem aşteptările pe care le avem de la serviciile publice.

„Nu se mai poate cu nivelul acesta de evaziune fiscală şi de economie gri sau, dacă ăsta e genul de economie pe care îl dorim, atunci va trebui să ne reducem aşteptările pe care le avem de la serviciile publice. Nu putem să avem gap de TVA de 9 miliarde euro şi un Cod fiscal ciur şi, în acelaşi timp, să aşteptăm servicii publice ca în Danemarca. Aici cred că e nevoie de o dezbatere: putem să avem genul de economie nordic sau de servicii publice pe care le vedem în ţările nordice sau ne îndreptăm către altă filozofie în care lăsăm mai mult spaţiu zonei private? Dacă dezbaterile vor fi doar despre cine şi cât plăteşte şi cum plătim mai mult, nu cred că vom ieşi din dilema asta care ni se aşterne în faţă. Dacă reuşim să desenăm o politică fiscală care să stimuleze mai mult producţia şi economia vom avea de unde să facem toate aceste cheltuieli. Aici cred că este cheie”, a adăugat directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

El a menţionat că în 2025, după alegeri, „va trebui să plecăm la o reformă fiscală pentru că actualul Cod fiscal nu ne mai prea încape, iar actuala filosofie bugetară e clar deficitară”.

„E clar că n-o să facem nicio reformă fiscală anul viitor, va fi an electoral. Asta înseamnă că, în 2025, după aceste alegeri, va trebui să plecăm la o reformă fiscală pentru că actualul Cod fiscal nu ne mai prea încape, actuala filosofie bugetară e clar deficitară. Şi o să pornim la acest drum în 2025 cu bagajul pe care îl acumulăm acum, şi cred că va fi unul destul de de complicat şi cu câteva lucruri care ni se şterg în faţă. Uitându-ne în jurul nostru, în lume, cheltuielile de securitate şi apărare vor creşte. Şi România va trebui să cheltuie mult în zona asta”, a mai spus Burnete.

Potrivit acestuia, ţara noastră va avea o problemă mare de sustenabilitate a sistemului public de pensii, din 2029.

„Cei care se uită la situaţia noastră bugetară, pe termen mediu şi lung ştiu că, din 2029 încolo, avem o problemă mare de sustenabilitate a sistemului public de pensii, imensă. Trebuie să investim în educaţie şi sănătate, despre asta vorbim tot timpul. Iată că, în 2025, intrăm cu un handicap şi avem de rezolvat o problemă imensă şi, în acelaşi timp, cred că n-ar trebui să discutăm mereu despre cum facem să plătim mai multe taxe. Şi, atunci, întrebarea este: putem ieşi cumva din ecuaţia asta? Răspunsul meu este da, dar trebuie să ne uităm mai degrabă nu la cum plătim şi cât plătim, ci la cine plăteşte. Singurul mod în care noi putem rezolva această ecuaţie complicată este ca economia noastră să crească, să devină mai productivă, să producem mai multă valoare adăugată pentru că, dintr-o plăcintă mult mai mare, vom putea acoperi toate aceste lucruri”, a mai spus Radu Burnete.

Cele mai recente știri

To Top