Analize

Bursa de Valori Bucureşti, singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în funcţie de valoarea unei oferte înregistrate în primele 3 trimestre ale anului. La finalul primelor 9 luni ale anului, numărul investitorilor prezenţi în piaţa de capital românească a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare faţă de numărul de acum cinci ani, arată BVB.

”Competiţia internaţională la nivelul burselor de valori pentru atragerea de companii care să se listeze s-a intensificat în acest an. Ofertele publice iniţiale (IPO) au fost mai puţine atât ca număr cât şi ca valoare până acum în acest an la nivel global, iar apetitul acţionarilor de a aduce companii noi pe burse în special în pieţele din SUA şi Europa a fost eclipsat de activitatea din pieţele din Asia. Chiar şi în aceste condiţii, pe fondul tensiunilor geopolitice internaţionale şi a unui mediu macroeconomic incert, o serie de IPO-uri au reuşit să marcheze în mod semnificativ peisajul investiţional”, arată BVB.

Cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) de până acum în acest an a fost de 5,2 miliarde dolari şi a fost realizată de Arm, companie înregistrată în Regatul Unit şi listată pe NASDAQ (SUA). Kenvue, companie americană, s-a listat la Bursa de la New York (NYSE) după o ofertă încheiată cu succes la 4,4 miliarde dolari. Pe locul al treilea în topul celor mai mari IPO-uri globale încheiate cu succes până acum în acest an se află Adnoc Gas din Emiratele Arabe Unite, companie listată pe bursa din Abu Dhabi după un IPO de 2,5 miliarde dolari.

Compania românească Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică din surse 100% regenerabile, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe 12 iulie, ca urmare a celui mai mare IPO realizat vreodată în România: 2 miliarde de dolari. Pe locul al cincilea se află companie Nexchip din China care a fost listată pe Bursa din Shanghai ca urmare a unei oferte de 1,9 miliarde dolari. Astfel, BVB a fost singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în funcţie de valoarea unei oferte înregistrate în primele 3 trimestre.

Piaţa de capital din România a câştigat vizibilitate atât pe plan internaţional, cât şi intern. La finalul primelor 9 luni ale anului, numărul investitorilor prezenţi în piaţa de capital românească a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare faţă de numărul de acum cinci ani, mai arată BVB.

”Piaţa de capital din România a devenit tot mai vizibilă în rândul investitorilor internaţionali. Am observat o creştere a reprezentantivităţii companiilor româneşti în componenţa indicilor FTSE Russell şi MSCI. La nivelul vizibilităţii, societăţile listate la BVB şi indicii BVB apar în datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare şi suntem în discuţii să lărgim acest orizont astfel încât investitorii internaţionali să aibă acces facil la datele privind companiile româneşti. Şi la nivelul investitorilor români, cele mai noi date reconfirmă trendul ascendent: avem 16 trimestre consecutive de creştere şi un nou maxim istoric de 168.000 de investitori, o creştere de 211% în ultimii cinci ani, deci o triplare a celor care accesează piaţa de capital. Doar în acest an, avem 35.000 de noi investitori pe fondul derulării ofertei Hidroelectrica şi a continuării programului de obligaţiuni Fidelis. Datorită ofertei Hidroelectrica BVB este singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri realizate la nivel global până acum în acest an”, spune Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piaţa Reglementată a BVB a înregistrat un record absolut la finalul primelor 10 luni ale acestui an, când a depăşit 29,4 miliarde lei, echivalentul a 5,9 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică în acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacţiilor a trecut, la finalul primelor 10 luni din acest an, de 1,45 milioane de tranzacţii.

„Ca operator de piaţă şi sistem, BVB a beneficiat pe deplin de strategia de dezvoltare derulată în ultimii ani şi rezultatele financiare recente confirmă acest lucru. De altfel numărul celor care deţin acţiuni în cadrul emitentului BVB a depăşit 5.000 de acţionari, ceea ce este o premieră şi reprezintă o triplare faţă de nivelul de acum cinci ani. Interesul crescut s-a manifestat şi la nivelul evoluţiei de piaţă, unde acţiunea BVB a înregistrat în primele 10 luni o creştere de 100%, incluzând şi dividendele. Adoptând o perspectivă mai largă asupra pieţelor de capital, putem observa fără dubiu că, la nivelul IPO-urilor globale realizate până acum în acest an, oferta Hidroelectrica a pus România pe harta internaţională a fondurilor de investiţii. Succesul IPO-ului Hidroelectrica, luând în calcul că a fost cea mai mare ofertă publică iniţială derulată în istoria Bursei de Valori Bucureşti şi că listarea pachetului de acţiuni s-a realizat exclusiv pe bursa românească, a demonstrat că avem o comunitate foarte puternică de investitori, atât instituţionali, cât şi individuali”, afirmă Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la finalul lunii octombrie la 14.218 puncte, în uşoară scădere faţă de luna precedentă, însă cu un avans de 21,9% de la începutul acestui an. Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a încheiat primele 10 luni la un nivel de 29.362 puncte, sau o creştere de 29,4% de la începutul anului. Printre evenimentele cu impact semnificativ asupra pieţei de capital în ceee ce priveşte listările de instrumente financiare se remarcă oferta Hidroelectrica şi continuarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis. Oferta publică iniţială (IPO) a Hidroelectrica (H2O), lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, a atras în total 9,28 miliarde lei (circa 1,9 miliarde euro sau 2 miliarde dolari) pentru 89,7 milioane de acţiuni reprezentând 19,94% din numărul total de acţiuni şi a devenit cea mai mare ofertă din Europa şi a patra cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an. Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piaţa Reglementată a BVB şi este cea mai mare companie românească listată la BVB din punct de vedere al capitalizării.

Cele mai recente știri

To Top