Grupul City Grill, unul dintre cei mai puternici jucători autohtoni din industria HoReCa, anunță finalizarea celui mai amplu proces de investiții al grupului. Prin investiția de 13 milioane de euro în revitalizarea și modernizarea restaurantului Hanu’ Berarilor Oprea Soare și amenajarea Hotel La Boheme, Grupul City Grill își consolidează poziția de cel mai mare operator autohton din piața ospitalității și face primii pași pe segmentul de hoteluri.
City Grill marchează o etapă semnificativă în evoluția și dezvoltarea grupului prin finalizarea celei mai mari investiții a grupului. Păstrându-și angajamentul de a transforma bucătăria și ospitalitatea românească într-o experiență autentică și inovatoare, Grupul City Grill a investit 13 milioane Euro în restaurarea și modernizarea restaurantului Hanu’ Berarilor Oprea Soare. Totodată, hotelul La Boheme, inclus în proiectul de investiție, completează experiența autentică a restaurantului, oferind oaspeților săi confort și rafinament.
Ne-am propus să transformăm Hanu’ Berarilor Oprea Soare în cea mai frumoasă locație de restaurant din București. Feedback-ul oaspeților după modernizare și restaurare este excelent, restaurantul fiind o adevărată destinație atât pentru bucureșteni, cât și pentru turiști -spune Daniel Mischie, CEO Grup City Grill.
Grupul City Grill a închiriat în 2008 clădirea, în care funcționa pe atunci restaurantul Casa Bucur, cu opțiunea de a o cumpăra de la moștenitorii de drept. Achiziția a fost perfectată după primul an de operare, iar restaurantul a fost transformat definitiv în Hanu’ Berarilor. Lucrările de restaurare și renovare au început în anul 2015 și au fost desfășurate în etape distincte. Astfel, în perioada 2015-2017 s-au realizat lucrări precum construirea orangeriei și infrastructura terasei. Între 2018 și 2019 a fost construită noua bucătărie, iar în perioada 2019-2023 s-a restaurat clădirea veche a hotelului și a restaurantului. Bugetul total investit de grup în berăria gastronimică Hanu’ Berarilor se ridică astfel la 13 milioane de euro.
„Bugetul a fost de 3 ori mai mare decât am estimat. Pe perioada lucrărilor au apărut nenumărate cerințe suplimentare care au ridicat costul. Clădirea veche, monument istoric, a fost cea mai dificilă și mai scumpă parte a investiției, dar o provocare majoră a fost și închiderea șantierului în pandemie si lockdown. Planurile au fost total date peste cap, atât din punct de vedere costuri, dar și ca timp de finalizare”, precizează Daniel Mischie, CEO Grup City Grill.
Clădirea veche, monument istoric, cea mai mare provocare a investiției
Clădirea în care funcționează restaurantul Hanu’ Berarilor Oprea Soare este o clădire monument istoric de clasă A, acest lucru impunând standarde foarte înalte pentru conservare și restaurare.
Sub semnătura arh. Mihai Butucaru, arhitect autorizat de Ministerul Culturii, clădirea veche a fost consolidată, s-a realizat compartimentarea pentru spațiul alocat hotelului, s-au restaurat detaliile de la interior. Acestea au fost aduse cât mai aproape de forma inițială, unele dintre elemente fiind reconstituite după pozele vechi ale interiorului, puse la dispoziție de foștii proprietari ai clădirii.
Proiectul de design al restaurantului, realizat de arh. Mihai Popescu reprezintă un exemplu de adaptare la arhitectura istorică a clădirii. Astfel, berăria gastronomică Hanu’ Berarilor Oprea Soare păstrează elementele de construcție originale, ale arhitectului Petre Antonescu, și le combină cu un design contemporan și cu elemente interioare actuale, elemente de iluminat moderne și o terasă echilibrată cu foarte multă verdeață.
Una dintre schimbările semnificative aduse de renovare a fost mărirea bucătăriei în clădirea nouă, pentru a permite instalarea mai multor echipamente și eficientizarea proceselor de servire.
„Hanu’ Berarilor este situat într-un monument istoric de clasa A. Această clasificare aduce nenumărate limitări de acțiune asupra clădirii. Sunt necesare autorizații și acorduri speciale, studii specifice pentru elementele valoroase ale clădirii– lemn, piatră, metal, vitralii etc Este un proces extern de costisitor și care se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp. Nu în ultimul rând pentru intervențiile de restaurare sunt necesari oameni cu calificare pentru aceste activități și care trebuie să fie atestați de instituții acreditate. Nu este ușor să lucrezi pe incrustațiile din lemn, înfloriturile de la metal, să refaci tavane pictate distruse de infiltrații de apă, să patinezi cu foiță de aur etc. Mi-aș dori să vad în București și nu numai, cât mai multe case monument cărora se li se redea strălucirea de altă dată și care să devină ele în sine o destinație emblematică în oraș”, completează Daniel Mischie.
Cealaltă locație istorică Hanu’ Berarilor, aflată în vila Elena Lupescu din Pache Protopopescu intră, de asemenea, în proces de redesign, cu focus pe elemente care vor face legătura între cele două restaurante: pereți pictați în același stil și elemente de iluminat similare.