Actualitate

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază

comert supermarket
Foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă prin care sunt limitate adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul de a stopa creşterea excesivă a preţurilor pentru aceste categorii de produse. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a precizat că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu va fi făcută nicio intervenţie privind stabilirea preţurilor pe piaţă.

Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare poate fi accesată AICI.

„Vreau să fac o precizare importantă. La fermieri nu există o limită privind stabilirea preţurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra preţurilor de vânzare ale fermierilor, producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime. Prin actul normativ instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de 3 luni adaosurile comerciale practice în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi implicit cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

Ministrul Agriculturii a mai spus că este convins că această ordonanţă de urgenţă va stopa creştere preţurilor la raft şi a oferit asigurări că de la 1 augusti preţurile alimentelor de bază va fi mai mic.

„Aceste alimente sunt cele mai consumate în România. Sunt acele produse de care au nevoie românii, produse de bază. Sunt sigur ca aceste produse vor fi la rafturi. Sunt convins că această ordonanţă de urgenţă va stopa creşterea preţurilor şi va aduce un preţ mai mic la raft pentru români. Vă asigur că de la 1 august preţurile alimentelor de bază va fi mai mic”, a afirmat Barbu.

 

Conform comunicatului de presă al Ministerului Dezvoltării, ordonanţa de urgenţă prevede că, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

– maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte

– maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale

– maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

– Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanţei de urgenţă, cuprinde:

– pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi
l- apte de vacă proaspăt 1.5% grăsime, 1l
– brânză telemea de vacă vrac
– iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
– făină albă de grâu „000” 1 kg
– mălai 1 kg
– ouă găină calibru M 10 buc.
– ulei de floarea soarelui 1 l
– carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
– carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc
– legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
– fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă
– cartofi proaspeţi albi vrac
– zahăr alb tos 1 kg

Pentru lista de alimente menţionată, unităţile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora şi de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.

Prevederile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi cei ai federaţiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.

Ordonanţa de Urgenţă va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ciolacu: Aprobăm ordonanţa ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că Guvernul aprobă ordonanţa prin care se va stopa creşterea preţurilor la alimentele de bază, menţionând că această măsură ajută la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii.

„De astăzi începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări. Aprobăm ordonanţa ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază. Este prima ţintă importantă asumată de acest Guvern şi mă bucur că am reuşit în doar două săptămâni să avem ordonanţa de masa Guvernului. E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel ajutăm, de fapt, la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei Guvernului.

El le-a mulţumit miniştrilor şi marilor retaileri.

„Au fost un partener onest şi corect şi am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creşterii preţurilor a devenit un obiectiv comun. Însă acesta este doar un prim pas. Nu putem spera să avem alimente mai bune la preţuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susţinem creşterea producţiei şi a procesării. Împreună cu colegii mei, aprobăm astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente. Se refac investiţii în unităţile de procesare”, a adăugat Ciolacu.

Potrivit acestuia, măsurile ce vor fi luate concretizează „viziunea despre productivism şi patriotism economic”, iar „lupta contra inflaţiei şi protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală a acestei guvernări”.

„Mă bucur mult că şi Parlamentul ne ajută privinţa energiei. Ieri au votat o lege prin care au redus de la 1.300 la 900 lei pe MWatt preţul maxim de decontare pentru energie electrică. Această reducere duce la un efort mai mic din partea statului pentru a subvenţiona preţul la energie, rămânând mai mulţi bani pentru echitate socială”, a menţionat prim-ministrul.

Cele mai recente știri

To Top