Actualitate

Ciolacu, despre ordonanţa pentru reducerea cheltuielilor: Nu e o ordonanţă a austerităţii

Posted on

Marcel Ciolacu a precizat că ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare nu este „o ordonanţă a austerităţii”, iar pentru a depăşi efectul mai multor crize suprapuse, atunci corect şi responsabil este ca Guvernul să vină cu „nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public”. Liderul PSD a exclus o supraimpozitare a mediului privat, iar despre impozitarea progresivă, deşi este susţinătorul unei astfel de măsuri, ea nu poate fi realizată până când nu va fi făcut procesul de digitalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Este o întrebare sunt ferm convins pentru prim-ministrul României şi ministrul Finanţelor, dar din ce ştiu eu, vă pot spune că la începutul săptămânii viitoare sunt ferm convins că va avea loc o coaliţie şi principiile oricum au fost aprobate şi respectiva ordonanţă va fi pusă în transparenţă şi pe urmă va fi promovată în Guvernul României. Nu este o ordonanţă a austerităţii. Fals. Noi încercăm să ne ocupăm de politică, dumneavoastră de presă, e normal. Nu critic, nu comentez, dar nu este o ordonanţă a austerităţii. În momentele în care încerci să depăşeşti efectul mai multor crize suprapuse, atunci corect şi responsabil este ca un Guvern al României să vină cu nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public. Poţi să faci o analiză şi să vezi unde s-a greşit, care sunt oportunităţile, până la urmă. La fel cum facem şi în familiile noastre şi vedem care sunt oportunităţile, care devin priorităţile” a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat vineri la Piatra Neamţ când vor fi gata măsurile privind reducerea cheltuielilor bugetare şi care vor fi ele.

El a adăugat că atunci când ai criză energetică, pandemie, război, guvernanţi trebuie să fie responsabili şi să ia astfel de măsuri.

„Nu putem să ne facem că nu am avut o criză energetică, nu ne putem face că nu am avut o pandemie. Nu putem să ne facem că nu avem un război la frontiera României. Atunci toate aceste lucruri duc la o responsabilitatea din partea Guvernului, guvernanţilor şi a oamenilor politici de a veni cu astfel de lucruri. Repet, nu vorbim de o ordonanţă a austerităţii. Nu vorbim de ce s-a mai întâmplat în România acum nu foarte demult, atunci când au fost tăiate pensii şi salarii. PSD nu a făcut niciodată acest lucru şi nu îl va face niciodată”.

Întrebat dacă supraimpozitarea va fi aplicabilă şi mediului privat, Ciolacu a răspuns: „Niciodată nu s-a vorbit de mediul privat”.

„S-a vorbit de o nedreptate faţă de români, de un abuz legislativ, de o toleranţă prea mare a anumitor decidenţi din trecut şi s-a ajuns la un prag de criză socială pentru această nedreptate care s-a făcut în România. Acest lucru trebuie să se închidă. Nu s-a vorbit niciodată de mediul privat”, a completat liderul PSD.

Chestionat despre posibilitatea introducerii impozitului progresiv, preşedintele social-democraţilor a spus că nu poate fi făcut acest lucru până când nu va fi digitalizată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

„Până când ANAF nu va fi digitalizată, nu sunt unul din susţinătorii introducerii impozitării progresive, dar sunt unul dintre cei mai mari susţinători a acestui tip de impozitare pentru că aceasta este direcţia pe care a luat-o întreaga lume, întreaga Europă, mai puţin Rusia. Sau, dacă dorim să apărăm ceva deja depăşit în întreaga lume sau întreaga Europă, mai puţin în Rusia – cota unică, atunci să revenim la cota unică, fiindcă ea nu mai există în România”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că, săptămâna viitoare, cel târziu, va fi adoptată de către Executiv ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare, însă exclude o supraimpozitare pentru mediul privat, deoarece nu ar fi corect ca statul să introducă astfel de taxe, în contextul în care încurajează mediul privat să facă investiţii şi să se dezvolte. Referitor la impozitarea progresivă, liderul PNL a explicat că ea nu poate fi aplicată până când nu este efectuată o digitalizare la nivelul Ministerului Finanţelor pentru ca instituţia să poată determina venitul global.

1 Comment

  1. Pingback: Coaliția de guvernare decide în această săptămână cum vor fi reduse cheltuielile bugetare – Income Magazine

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version