Analize

Companiile românești, lideri în investițiile în eficiență energetică și tehnologii verzi

productie de energie

Prețurile ridicate la energie și incertitudinile cauzate de războiul din Ucraina pun la încercare capacitatea companiilor din Uniunea Europeană de a investi în măsuri de combatere a schimbărilor climatice, arată un studiu al Băncii Europene de Investiții (BEI). În Europa Centrală și de Est, companiile românești se află pe primele locuri în ceea ce privește investițiile în tehnologii verzi și eficiență energetică. Schimbările climatice exercită presiuni asupra prețurilor la alimente și energie, iar specialiștii avertizează că fenomenul meteorologic El Nino ar putea avea un impact în Europa și peste Oceanul Atlantic, scrie Bogdan Maioreanu, analist la eToro.

Sondajul BEI a fost realizat pe un eșantion de peste 12.000 de companii din 27 de state ale Uniunii Europene, la care se adaugă 800 de companii americane active în sectoarele producției, serviciilor, construcțiilor și infrastructurii. Criza energetică a făcut ca 90% dintre companiile românești să fie preocupate de costurile energiei. Această preocupare a făcut ca 67% acestea să declare că au investit deja în eficiența energetică, cel mai ridicat nivel din Europa Centrală și de Est, la fel ca Ungaria și mai mult decât orice altă țară din regiune. De asemenea, 59% dintre companiile românești au declarat că investesc în tehnologii sau produse ecologice. Acesta este cel mai mare procentaj din întregul studiu, la egalitate doar cu Finlanda. Schimbările climatice determină 69% dintre companiile românești să considere că se confruntă cu riscuri fizice din această cauză. Cu toate acestea, la întrebarea dacă investesc în adaptarea la noile realități climatice, doar 49% au răspuns afirmativ și numai 17% au declarat că investesc în asigurări. Deși mai mici, aceste două cifre plasează România în sfertul fruntaș al sondajului, companiile românești părând mai conștiente și mai bine pregătite decât companiile similare din majoritatea celorlalte țări ale UE.

Investițiile în eficiența energetică ar putea ajuta companiile românești în iarna care vine. Deși prețurile la utilități au scăzut, criza energetică din Europa este departe de a se fi încheiat. Fenomenul meteo El Nino ar putea aduce o iarnă mai aridă și mai rece în acest an. Ca urmare a încălzirii globale, oamenii de știință se așteaptă ca influența fenomenului El Nino în Atlanticul de Nord și a iernii din nordul Europei să crească. Pentru a se pregăti pentru iarnă, Europa începe să umple rezervele de gaze naturale. S&P Global estimează că prețul gazelor va crește în trimestrul al treilea, împins de cerere și de recenta scădere a prețului. Având în vedere că depozitele din UE sunt deja pline în proporție de 77%, stocurile ar putea atinge nivelul maxim cu mult înainte de iarnă, lăsând jucătorii din piață să se lupte pentru a găsi un loc pentru gazul din Europa mai târziu.

Fenomenul El Nino aduce, de obicei, perturbări de amploare în ceea ce privește vremea și produsele agricole. Însă un aspect pozitiv este că aduce și un sezon de uragane în Atlantic, adesea mai slab decât media. Acesta se desfășoară în perioada iunie-noiembrie, iar anul acesta se așteaptă ca trei furtuni majore să lovească SUA. Este o amenințare anuală pentru piețele americane de benzină, GNL și asigurări în special. Rafinăriile americane (MPC la VLO) și companiile exportatoare de GNL (LNG la NFE) sunt grupate în mare parte pe coasta expusă a Golfului Mexicului.

Riscurile legate de climă – inclusiv riscurile fizice, de tranziție și de litigii – reprezintă, de asemenea, provocări noi și din ce în ce mai semnificative pentru industria asigurărilor, a constatat Biroul Federal de Asigurări din SUA în raportul privind riscurile climatice. Aceste riscuri justifică, de asemenea, o monitorizare atentă din partea autorităților de reglementare financiară, a factorilor de decizie politică și a asiguratorilor. Odată cu evoluția situației privind schimbările climatice la nivel global, firmele de reasigurare, de la Swiss Re (SREN.ZU) la Muenchener (MUV2.DE), au înregistrat o creștere a tarifelor, în paralel cu creșterea frecvenței și gravității catastrofelor naturale. Investitorii sunt, de asemenea, atenți. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, în următoarele trei luni, 20% dintre investitorii români au declarat că își vor crește investițiile în sectorul energetic și 15% în sectorul serviciilor financiare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top