Opinii

Cu ochii la vouchere și la pomeni, am uitat că România nu mai funcționează

Datele de la Ministerul Finanțelor arată că România a cheltuit în primele șapte luni ale acestui an peste 100 de miliarde de lei pe asistență socială, aceasta fiind și cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor bugetare. O bună parte din această sută de miliarde de lei s-a dus pe subvenții, vouchere pentru energie, vouchere sociale, scheme de compensare și tot felul de forme de pomeni și de ajutoare de la stat ascunse sub felurite denumiri formale și care se dau sub formă de bani cash, pe card, sub formă de tichete, decontări sau bonuri. Cei de la guvernare ne-au ademenit și ne-au luat ochii cu pomenile, încât am uitat că România, în anumite situații, nu mai funcționează. Pomeni acordate, tot din banii noștri, nu din banii lor. 

Cu ochii la voucherele sociale, am uitat că stațiile GPL din România nu au avize de funcționare și pot sări în aer ca la Crevedia. Cu gândul la ajutoarele care trebuie să intre pe card, nu am băgat de seamă că pe șoselele din România au început să circule șoferi drogați sau băuți care pot lovi oameni cu mașina, așa cum s-a întâmplat la 2 mai. Și la Arad. Și la Caracal. Cu ochii la subvențiile la energie, am uitat că în spitalele românești se poate muri cu zile pentru că nu se mai uită nimeni la tine, așa cum s-a întâmplat la Botoșani. 

România voucherelor a devenit România în care sistemele aproape că nu mai funcționează și oricând, la orice oră, se poate întâmpla o tragedie ca oricare dintre cele întâmplate în ultima perioadă în orice spital, pe orice șosea, în orice oraș, comună sau sat în care vreun primar preferă să închidă ochii la nereguli sau chiar să participe la ilegalități, din simplul motiv că știe că românului, atât timp cât îi dai, va închide mereu ochii, va uita și se va comporta mereu ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. 

Ei, cei aflați în fruntea statului, știu asta și vor continua să implementeze aceleași metode ca și până acum, pentru că ne-au citit și au înțeles cum funcționăm ca popor. În ziua în care ne mint pe față și neagă cu seninătate că s-ar fi găsit bucăți de dronă pe teritoriul țării, în ciuda tuturor evidențelor, în aceeași zi tot ei vin și anunță că se mai dau încă 700 de lei pe carduri. Vociferăm un pic, unii dintre noi, dar apoi ne potolim și ne vedem de treabă pentru că, între timp, s-au alimentat cardurile.

Marile cheltuieli acolo sunt, deficitul bugetar excesiv este din cauza acestor subvenții și pomeni, la care nu vor renunța decât după alegeri. Pentru că atunci, după alegeri, vor trebui să taie de peste tot. Brusc, vor dispărea toate scheme de ajutor, toate subvențiile, toate decontările. Va rămâne doar România care nu mai funcționează. Și noi cu teama că oricând se poate întâmpla o tragedie. 

Cele mai recente știri

To Top