Actualitate

Dan Șucu: România nu este pregătită în acest moment pentru reducerea plăţilor cash

Preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu, consideră că România nu este pregătită pentru reducerea plăţilor cash la companii şi persoane fizice şi apreciază că decizia care s-a luat, respectiv aceea de a se reveni la ridicarea plafonului pentru numerar, este „cât se poate de corectă şi benefică”.

„Este una dintre problemele pe care le-am ridicat în mod repetat, considerăm că România în acest moment nu este pregătită pentru decizia care a fost luată anterior şi faptul că s-a reversat această decizie este benefic. Ar fi fost o multitudine de probleme în care eram implicaţi. Practic, imposibil de aplicat în acest moment prevederea care era promovată. Au fost consultări multiple, am încercat totdeauna să explicăm. Din fericire, în momentul de faţă decizia care s-a luat este cât se poate de corectă. Înţelegem motivaţia care a stat în spatele deciziei respective, ea are sensul ei, dar la nivelul de dezvoltare pe care îl avem în acest moment, din punct de vedere economic şi social, mi se pare că decizia care a fost luată, aceea de a reversa prima decizie, este cea corectă”, a precizat Şucu, după o întrevedere, la Senat, cu preşedintele Camerei superioare a Parlamentului, Nicolae Ciucă.

El a adăugat că este normal ca plăţile cu cardul să fie în creştere, dar a menţionat că forţarea acestei creşteri nu se poate face „peste noapte”.

„Există o lege, legea va fi respectată, nu există aici o problemă suplimentară. Este un lucru normal ca plăţile cu cardul să fie în creştere, şi ele sunt în creştere, numai că forţarea acestei creşteri peste noapte nu se poate face”, a spus Şucu.

Întrebat dacă consideră întemeiat argumentul premierului că, în cazul în care nu e aplicată măsura, aşa cum Guvernul a dorit, evaziunea fiscală ar putea fi şi mai mare, Şucu a transmis că sunt organe de control care pot să urmărească şi să verifice evaziunea fiscală.

„Un risc de evaziune fiscală a fost şi există totdeauna, dar, din punctul nostru de vedere, există organe de control care pot să urmărească şi să verifice evaziunea fiscală”, a susţinut Şucu.

Referitor la preponderenţa plăţilor pe care clienţii le fac în marile magazine, Dan Şucu a spus că, în funcţie de locaţia în care se află acestea, plata cu cardul se face deja între 70% şi 90%.

„Magazinele mari au deja, de cele mai multe ori, în funcţie de locaţia în care se află magazinele, între 70 şi 90% plată cu cardul deja. Dar, din punctul ăsta de vedere, este din ce în ce mai evidentă dorinţa clienţilor de a plăti cu cardul, dar anticiparea şi forţarea acestui lucru este de evitat. E o tendinţă clară, lucrurile se întâmplă, forţarea lor e fără sens (…). În general, economia este extrem de variată şi ea trebuie lăsată să funcţioneze în conformitate cu ceea ce ştim”, a conchis Şucu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că în prima şedinţă de Guvern va revizui propunerile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor legate de cash, în urma discuţiilor de micii întreprinzători, cu oamenii simpli, cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii sistemului bancar.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top