Actualitate

Dragoş Anastasiu: Măsurile fiscale se vor resimţi la noi toţi în buzunar

dragos anastasiu

Măsurile fiscale precum impozitul pe cifra de afaceri se vor resimţi imediat în preţuri, acestea având un efect similar majorării de TVA, susţine Dragoş Anastasiu, preşedinte, Rethink Romania.

„Dacă îşi imaginează cineva că sunt taxaţi, nu ştiu, dau un exemplu, benzinăriile sau telefonia, cu 1- 2% şi aceia nu se duc azi în preţuri, ceea ce înseamnă de fapt că s-a mărit TVA, deci, dacă cineva îşi imaginează că din banii aceia posibil a fi duşi prin nu ştiu ce ţări, ascunşi la duşmani acasă, din aceia se va plăti 1-2%, îşi greşeşte meseria. Măsurile fiscale se vor resimţi la voi toţi în buzunar, la noi toţi în buzunar, mâine”, a spus, joi, Dragoş Anastasiu, la a XI-a ediţie a forumului de afaceri europene din România – Eurosfat, eveniment organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Anastasiu a afirmat că măsurile fiscale au fost luate pornind de la ideea că dacă nu facem ceva nu mai primim 75 de miliarde de euro, dar crede că România va lua bani europeni în măsura în care ţara este capabilă să absoarbă banii europeni.

Pe de altă parte, el a declarat că România trebuie să realizeze reforme structurale pentru că are un cadru fiscal general „ciuruit”. Dragoş Anastasiu consideră că acest pachet fiscal nu adresează cauzele decât parţial şi „încearcă să mai astupe nişte găuri”, însă aceste schimbări nu pot fi luate „peste noapte” pentru că ar lăsa în ofsaid tot mediul de afaceri.

De asemenea, el a vorbit de lipsa de echitate, menţionând că aceasta vine din trei zone: comparaţia sector bugetar – mediul de afaceri, acesta din urmă având de suferit în pandemie; inechitatea dintre diferite zone ale mediului privat, unii fiind avantajaţi comparativ cu alţii; evaziunea fiscală – cea mai mare inechitate faţă de firme care funcţionează corect.

Dragoş Anastasiu a dat drept exemplu turismul, sector în care activează. El a precizat că are o investiţie în Delta Dunării, în Sfântul Gheorghe, şi a asubliniat că firma sa este controlată de autorităţi, în timp ce altele nu sunt verificate pentru că nu au licenţă de funcţionare.

Cele mai recente știri

To Top