Actualitate

Economia Chinei dă semne de stabilizare, dar declinul sectorului imobiliar provoacă îngrijorare

Foto: iStock

Producţia din fabrici şi vânzările cu amănuntul din China au crescut într-un ritm mai rapid în august, dar investiţiile în scădere în sectorul imobiliar lovit de criză ameninţă să submineze o serie de măsuri de sprijin care au făcut ca economia să dea semne de stabilizare, transmite Reuters.

Factorii politici chinezi se confruntă cu o sarcină descurajantă în încercarea de a relansa creşterea după o scurtă revenire post-COVID, ca urmare a slăbiciunii persistente a industriei imobiliare esenţiale, a unei monede slăbite şi a cererii globale slabe pentru produsele sale manufacturate.

Producţia industrială a crescut cu 4,5% în august faţă de un an înainte, au arătat datele publicate vineri de Biroul Naţional de Statistică (NBS), accelerând de la ritmul de 3,7% din iulie şi depăşind aşteptările pentru o creştere de 3,9%, dintr-un sondaj Reuters al analiştilor. Creşterea a marcat cel mai rapid ritm din aprilie.

Vânzările cu amănuntul, un indicator al consumului, au crescut, de asemenea, cu un ritm mai rapid, de 4,6%, în august, ajutate de sezonul călătoriilor de vară, şi au consemnat cea mai rapidă creştere din luna mai. Aceasta, comparativ cu o creştere de 2,5% în iulie şi o creştere estimată de 3%.

Datele optimiste sugerează că o serie de măsuri recente de susţinere a economiei încep să dea roade, determinând JP Morgan să-şi ridice prognoza privind creşterea produsului intern brut al Chinei în 2023 la 5%, de la ritmul estimat anterior, de 4,8%.

ANZ şi-a îmbunătăţit, de asemenea, prognoza de creştere pentru a doua cea mai mare economie a lumii cu 0,2 puncte procentuale, la 5,1%.

Cu toate acestea, o redresare durabilă este departe de a fi asigurată, spun analiştii, mai ales că încrederea rămâne scăzută în sectorul imobiliar aflat în criză şi continuă să fie un risc major pentru creşterea economică.

”În ciuda semnelor de stabilizare a producţiei şi a investiţiilor aferente, investiţiile imobiliare care se deteriorează vor continua să exercite presiuni asupra creşterii economice”, a declarat Gary Ng, economist senior la Natixis Asia Pacific.

Cu toate acestea, pieţele au reacţionat pozitiv la unii dintre indicatorii mai buni decât se aşteptau.

Yuanul chinez a atins maximele ultimelor două săptămâni faţă de dolar, în timp ce indicele CSI 300 a crescut cu 0,2%, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a urcat cu 1% în tranzacţiile de dimineaţă.

În continuare, susţinând sentimentul, datele separate despre mărfuri au arătat că producţia primară de aluminiu a Chinei a atins un nivel record lunar în august, în timp ce producţia de rafinare a petrolului a crescut, de asemenea, la un record.

Cele mai recente știri

To Top