Actualitate

eJobs: Numărul locurilor de muncă remote a scăzut pentru prima oară în ultimii trei ani

Aplicările pentru locuri de muncă remote au înregistrat cel mai ridicat nivel din anul 2020 şi până în prezent, deşi numărul de posturi oferit pentru acest tip de muncă a scăzut pentru prima oară în ultimii trei ani, conform unei analize publicate de platforma de recrutare eJobs.

„Despre reîntoarcerea masivă a angajaţilor la birou se discută deja de mai bine de un an, însă până acum acest lucru s-a făcut în paşi mici, etapizat şi fără să se vadă un impact major asupra numărului de poziţii remote scoase în piaţă. Explicaţia stă în faptul că angajatorii ştiau că această opţiune a devenit, în timp, o condiţie importantă pentru cei care căutau să se angajeze, condiţie pe care nu o puteau ignora într-un climat caracterizat de un deficit de candidaţi”, a declarat Roxana Drăghici, head of sales în cadrul eJobs.

Conform datelor citate, dacă în perioada februarie – martie 2022, fuseseră postate aproape 3.000 de locuri de muncă remote pe ejobs.ro, în aceeaşi perioadă din 2023 numărul a scăzut la aproximativ 1.500. Pentru acestea au fost înregistrate peste 116.000 de aplicări în ultima lună din acest an, în timp ce, în perioada februarie – martie 2022, numărul de aplicări pentru joburile remote a fost de aproximativ 104.000.

Sectorul call – center/BPO continuă să scoată în piaţă cele mai multe astfel de joburi, însă la jumătate, din punct de vedere numeric, faţă de februarie – martie 2022.

De asemenea, un număr redus de posturi remote se consemnează în cazul angajatorilor din advertising/marketing/PR, IT/telecom, training şi servicii. Cele mai multe dintre poziţiile postate în ultima lună sunt pentru candidaţii „entry level”, cu maximum doi ani de experienţă.

„În timp ce numărul de joburi care permit munca de acasă a scăzut, volumul de aplicări pe care le generează este în creştere, candidaţii manifestând cel mai ridicat interes din ultimii patru ani pentru ideea de a lucra din afara biroului. Astfel, cele 116.000 de aplicări înregistrate în ultima lună pentru aceste joburi reprezintă 13,5% din totalul de aplicări, de peste 10 ori mai mult decât pentru joburile din străinătate, de exemplu”, se menţionează în cercetarea eJobs.

Cel mai interesaţi de aceste locuri de muncă sunt candidaţii din categoria de vârstă 25 – 35 de ani, urmaţi de cei aflaţi la primul job sau care au intrat recent pe piaţa muncii, respectiv tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Totodată, segmentul 36 – 45 de ani generează de trei ori mai puţine aplicări pentru această categorie de locuri de muncă, în timp ce pentru candidaţii care au peste 45 de ani reprezintă o opţiune pe care aproape nu o iau în calcul, fiind înregistrate mai puţin de 5.000 de aplicări în ultima lună.

În acest moment, pe platforma eJobs.ro sunt disponibile peste 28.000 de locuri de muncă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top