Actualitate

EXCLUSIV. Tarifele RCA, plafonate de ASF la nivelul mediu din martie 2022

plafonare rca
Foto: iStock

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pregătit proiectul pentru plafonarea tarifelor la polițele RCA: potrivit datelor obținute în exclusivitate de Income, acestea se vor plafona la nivelul mediu al pieței din martie 2022 care au fost mai mici decât tarifele de referință stabilite în august cu circa 15-20%. Proiectul va intra săptămâna viitoare în ședința Guvernului pentru aprobare. De asemenea, luni este așteptată la Parlament conducerea ASF pentru a prezenta situația companiei de asigurări Euroins România după ce Autoritatea a decis să-i retragă acesteia autorizația de funcționare.

FGA cu conturile goale

Potrivit informațiile furnizate de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) la solicitarea Income, aceasta mai avea la data de 10 martie în cont doar 180 de milioane de lei.  „Conform articolului 5 din Legea 213/2015 privind FGA, cu modificările și completările ulterioare, Fondul își poate suplimenta necesarul de lichiditate din următoarele resurse:

  • contribuţii ale asigurătorilor la Fond; dobânzi şi penalităţi de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor de către asigurători; sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;
  • sume din recuperarea creanţelor Fondului; sume provenite din dobânzile legale aferente împrumuturilor acordate Fondului de rezoluţie pentru asigurători, administrat de Fond; sume provenite din alte surse, stabilite conform legii; împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului”, ne-a transmis FGC.

Plăți de aproape 2 miliarde de lei

Ca urmare a falimentelor din piața de asigurări din ultimii ani, FGA a plătit despăgubiri de peste 1, 8 miliarde de lei. Astfel,  până pe data de 10 martie 2023, FGA a efectuat următoarele plăți:

  • pentru societatea ASTRA: 557,3 milioane lei;
  • pentru societatea CARPATICA: 501,9 milioane lei;
  • pentru societatea CITY: 739,9 milioane lei.

În ceea ce privește falimentul CITY, Fondul estimează că va finaliza plata despăgubirilor în 2027. „Despăgubirile se stabilesc pe măsura analizării dosarelor de daună și a pretențiilor financiare emise de către creditorii de asigurări. Din această cauză, nu putem emite o estimare referitoare la plățile totale viitoare, indiferent dacă vorbim de suma totală sau perioada rămasă până la soluționarea cererilor de plată”, a mai precizat FGA.

FGA vrea să-și dubleze veniturile din contribuția asigurătorilor

Pentru a face față plăților generate de falimentul CITY Insurance, FGA a decis la începutul acestui an majorarea contribuției care trebuie virată de firmele de asigurare. Ea a crescut de la 2,5% la 4% din primele brute încasate (cu excepția activității de asigurări de viață unde cota rămâne neschimbată, la 0,4%) după ce imediat imediat declarării falimentului CITY, în septembrie 2021, cota crescuse de la 1% la 2,5%.  Astfel, dacă în 2022, media lunară a contribuților totale încasate s-a ridicat la 24,8 mil. lei, estimarea FGA, pentru contribuțiile din 2023 se ridică la o medie lunară de 46,1 mil. lei.

Cele mai recente știri

To Top