Actualitate

Germania este cel mai important partener comercial al României

Germania este cel mai important partener comercial al României, valoarea schimburilor comerciale bilaterale în anul 2022 fiind de 40,68 miliarde euro, în creştere cu 17%, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

Ministrul de resort, Ştefan-Radu Oprea, s-a întâlnit miercuri, cu ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Peer Olav Gebauer.

Dialogul s-a axat pe dinamizarea cooperării economice bilaterale, vizând atât atragerea de investiţii germane în România cât şi încurajarea companiilor naţionale care doresc să iniţieze şi să dezvolte proiecte pe teritoriul Germaniei.

În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte ce ţin de identificarea unor formate optime pentru derularea numeroaselor sesiuni de lucru şi întâlniri bilaterale instituţionale ce urmează să se desfăşoare în perioada următoare între cele două ţări.

„În prezent, Germania este cel mai important partener comercial al României, relaţiile comerciale foarte bune dintre România şi Germania sunt demonstrate şi de creşterea cu 17% a valorii schimburilor comerciale bilaterale în anul 2022, raportat la nivelul anului anterior, valoarea acestora ajungând la 40,68 miliarde euro. În aceeaşi perioadă, Germania s-a regăsit ca primă destinaţie pentru exporturile româneşti, cu o pondere de 20% din totalul exportului României. În acelaşi timp, Germania reprezintă pentru România a doua sursă de investiţii străine directe, cu peste 25.000 de firme investitoare, în mare parte în sectoarele industriale înalt tehnologizate”, se precizează în comunicatul citat.

Pe agenda viitoare se află Forumul de afaceri Româno-German de la Berlin (28-29 septembrie), Comisia mixtă guvernamentală România-Bavaria (14-15 septembrie) şi Comisia mixtă guvernamentală România-Baden Wurttemberg.

Totodată, ministrul român a subliniat faptul că industria de apărare reprezintă o prioritate, fapt pentru care în prezent se depun eforturi pentru elaborarea unei legislaţii care să susţină transferul de tehnologie către companiile româneşti din domeniul apărării şi să faciliteze colaborarea cu investitorii străini.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top