Actualitate

Germania: Numărul şomerilor a crescut mai puţin decât se estima, în martie

Foto: iStock

Numărul şomerilor în Germania a crescut mai puţin decât se estima în martie, deşi încetinirea celei mai mari economii europene afectează soliditatea pieţei forţei de muncă, transmite Reuters.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a informat joi că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut luna aceasta cu 4.000, până la cifra ajustată de 2,719 milioane.

Rata şomajului ajustată sezonier, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 5,9%. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,9%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să urce cu 10.000.

„Scăderea activităţii economice încă afectează piaţa muncii. Totuşi, per ansamblu, vedem o evoluţie bună a pieţei forţei de muncă”, a afirmat Andrea Nahles, preşedintele Agenţiei Federale a Muncii.

La rândul său, ministrul Muncii, Hubertus Heil, a declarat că angajatorii se bazează pe forţa de muncă existentă, pe fondul deficitului de angajaţi calificaţi. „Riscul concedierilor rămâne redus. Cererea pentru noi angajări a scăzut”, a adăugat oficialul german.

În martie au fost 707.000 locuri de muncă vacante, cu 70.000 mai puţine decât în urmă cu un an, arată datele publicate de Oficiul Federal pentru Muncă.

Principalele institute economice din Germania au anunţat miercuri că se aşteaptă ca economia să înregistreze în acest an un avans de doar 0,1%, o revizuire semnificativă faţă de prognozele anterioare care indicau o creştere de 1,3%, în condiţiile în care dobânzile ridicate, cererea globală redusă şi incertitudinile politice au spulberat speranţele referitoare la o revenire puternică.

De asemenea, institutele estimează că rata şomajului se va situa la 5,8% anul acesta şi va scădea la 5,5% anul viitor, iar piaţa solidă a forţei de muncă va sprijini consumul. Această piaţă a muncii rezilientă este o veste bună pentru salarii, care ar urma să crească şi să recupereze pierderile înregistrate începând din 2022 şi până la mijlocul lui 2023.

Prognozele economice comune elaborate de Institutul Ifo din Munchen, Institutul IWH din Halle, Institutul IfW din Kiel, Institutul RWI-Leibniz şi Institutul German de Cercetări Economice (DIW) sunt încorporate de Ministerul german al Economiei în propriile sale estimări.

Conform celor mai recente prognoze oficiale, Guvernul de la Berlin se aşteaptă ca economia germană să înregistreze un avans de 0,2% în acest an, cu mult mai puţin decât prognozele anterioare privind un avans de 1,3%.

Cele mai recente știri

To Top