Energie

IEA avertizează că atacurile asupra rafinăriilor ruseşti ar putea perturba piaţa de motorină

pret benzina

Valurile de atacuri ucrainene cu dronă asupra rafinăriilor ruseşti riscă să perturbe pieţele mondiale de produse petroliere, a apreciat vineri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.

În acest an, ucrainenii şi-au intensificat atacurile cu dronă asupra industriei petrolier ruseşti, în încercarea de a perturba livrările de carburanţi către armata rusă şi a diminua veniturile Kremlinului. Potrivit celui mai recent raport lunar al IEA, capacitatea de procesare a rafinăriilor ruseşti ar putea să se diminueze cu 500.000, până la 600.000 de barili pe zi în acest trimestru.

O închidere pentru reparaţii a rafinăriilor sau unităţilor de procesare afectate de atacurile cu dronă, pentru perioade cuprinse între patru şi opt săptămâni, „ar putea însemna diminuări semnificative” ale exporturilor ruseşti de produse petroliere, a estimat vineri agenţia cu sediul la Paris. Pieţele internaţionale „se bazează pe exporturile ruseşti de motorină, păcură şi combustibil de avion, în timp ce sistemele de rafinare din Asia absorb cantităţi semnificative de reziduuri din Rusia pentru a-şi îmbunătăţi materia primă”, adaugă IEA.

Comentariile IEA sunt similare cu cele incluse într-o declaraţie anterioară a Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care a avertizat că atacurile ucrainene „ar putea avea un efect secundar” asupra pieţei energetice mondiale.

IEA subliniază însă că până acum impactul asupra operaţiunilor de rafinare a petrolului din Rusia este unul limitat, în condiţiile în care datele oficiale arată că până la finele lunii martie capacitatea de rafinare a Rusiei se situa între 5 şi 5,2 milioane de barili pe zi. Comparativ, în primele zile din luna aprilie a anului trecut, capacitatea de rafinare a Rusiei a fost una de 5,78 milioane de barili pe zi.

O parte din rafinăriile ruseşti au reuşit să repare rapid echipamentele distruse. Doar rafinăria Tuapse pe care grupul Rosneft PJSC o are în apropiere de Marea Neagră, şi care a fost atacată la finele lunii ianuarie, este în continuare închisă. Potrivit IEA, care citează informaţiile din presă, este posibil ca această rafinărie să repornească activitatea la mijlocul lunii mai.

În plus, companiile ruseşti de rafinare au recurs la unităţile de procesare care erau păstrate în rezervă, sau nu erau utilizate la capacitate maximă, pentru a contracara impactul atacurilor cu dronă. „Sistemul rusesc de rafinare este suficient de mare încât unele opriri să fie compensate prin amânarea lucrărilor de mentenanţă sau creşterea ritmului de producţie în alte părţi ale sistemului”, subliniază IEA.

Tot potrivit IEA, producţia de petrol a Rusiei s-a situat la o medie de 9,42 milioane de barili pe zi în luna martie, cu aproximativ 30.000 de barili pe zi sub ţinta stabilită la nivel naţional. În 2023, Moscova a promis că va reduce producţia zilnică cu 500.000 de barili, până la 9,45 milioane de barili pe zi, până la finele anului 2024. De asemenea, Rusia a promis că va reduce exporturile de ţiţei şi produse petroliere cu 500.000 de barili pe zi în primul trimestru din 2024.

IEA estimează că producţia de ţiţei a Rusiei va atinge o medie de 9,1 milioane de barili pe zi în al doilea trimestru al acestui an, cu 300.000 de barili mai puţin decât în primele trei luni.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Cele mai recente știri

To Top