Actualitate

”Drumul păcii trece prin mai mult armament”: Stoltenberg cere statelor membre NATO să facă China să plătească preţul susţinerii Rusiei

Foto: iStock

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg încurajează luni Alianţa militară occidentală să furnizeze armament suplimentar Ucrainei, relatează AFP.

”Poate părea un paradox, dar drumul către pace trece prin (furnizarea de) mai mult armament Ucrainei”, declară şeful organizaţiei militare la Wilson Center, un centru de reflecţie, la Washington.

Stoltenberg, care urmează să plece în curând din fncţia de secretar general al NATO, efectuează o vizită la Washington în vederea pregătirii summitului Alianţăei Nord-Atlantice prevăzut în capitala americană în iulie.

El urma să fie primit la Casa Albă de către preşedintele american Joe Biden.

CHINA, ÎN VIZORUL NATO

Secertarul general al NATO a cerut statelor membre ale Alianţei să facă China să plătească preţul susţinerii Rusiei.

”La un moment dat, doar dacă China nu schimbă direcţia, aliaţii trebuie să impună un cost”, a declarat el.

Beijingul ”alimentează cel mai mare conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial” încoace, a acuzat el.

NATO, cu Statele Unite în frunte, critică tot mai vurelent susţinerea efortului de război rus de către China şi întreprinderile sale, care furnizează componente şi echipamente care susţin sectorul apărării ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China de faptul că a împiedicat ţări să participe la Summitul Păcii în Ucraina care a avut loc în acest weekend în Elveţia.

În discursul său, Jens Stoltenberg a subliniat că NATO va prelua controlul susţinerii militare occidentale a Ucrainei, în prezent deţinut de Statele Unite, în urma unei decizii în acest sens a miniştrilor Apărării din NATO, săptămâna trecută, la Bruxelles.

Secretarul general al NATO a dat asigurări că ”peste 20 de ţări” s-au angajat să-şi crească cheltuielile militare la 2% din PIB-ul lor, aşa cum cere de mult timp Alianţa.

Cele mai recente știri

To Top