Actualitate

În Parlament este un proiect de lege privind deep fake ce prevede amenzi semnificative

Un proiect de lege care ar trebui să reglementeze şi să pedepsească deep fak-ul este în acest moment în Parlament şi acesta prevede o serie de amenzi semnificative, inclusiv o componentă penală, cu posibilitatea de a merge la puşcărie între 1 şi 3 ani, a declarat, miercuri, Bogdan Mihai Dumea, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„Este într-adevăr un subiect important pentru anul în care suntem, un an electoral şi pentru noi şi pentru tot globul, aş putea spune, pentru că avem alegeri peste tot, şi avem, iată, această problemă nouă: deep fake. Este, să spunem aşa, o tehnologie, dacă îi putem spune o tehnologie, în care se integrează inteligenţa artificială pentru a crea imagini videoclipuri, materiale audio false, dar care par în acelaşi timp foarte reale. Şi este într-adevăr o problemă. Este o tehnologie care ar putea fi folosită pentru a manipula opinia publică, pentru a crea ştiri false sau poate chiar de a discredita diverse persoane. Dacă este să definim cât mai cât mai bine această chestiune, pot să vă spun cum a fost ea prevăzută până în acest moment în proiectul de lege pe care îl avem în Parlament, proiect de lege care ar trebui să reglementeze şi să pedepsească aceste chestiuni: deep fake este orice conţinut falsificat de tip imagine video sau audio, care este realizat cu inteligenţa artificială şi care creează aparenţa că o persoană a spus sau a făcut anumite lucruri, persoană care nu şi-a dat consimţământul, şi în realitate acele lucruri, acele aspecte nu au fost spuse şi sau nu au fost făcute de acea persoană”, a explicat Dumea la conferinţa „Sustenabilitate şi digitalizare. Beneficiile inteligenţei artificiale şi pericolul Deep Fake pentru consumator”, organizată de Asociaţia Sută la Sută Românesc şi Tribuna Consumatorilor.

El a subliniat că, pentru a ne proteja de deep fake, trebuie să ne informăm mai bine, să căutăm surse de informare „cât mai curate şi mai echilibrate”.

„Atunci când vine vorba de ce ar putea Guvernul să facă sau statul să facă, este să pedepsim atunci când putem să identificăm de unde provine, să pedepsim cât mai drastic astfel de comportamente, astfel de rezultate care pot influenţa viaţa cetăţenilor într-un mod foarte grav. Şi proiectul de lege despre care vă spuneam mai devreme prevede într-adevăr o serie de amenzi semnificative şi inclusiv o componentă penală, cu posibilitatea de a merge către puşcărie între 1 şi 3 ani”, a afirmat secretarul de stat.

Acesta a adăugat că este o întreagă dezbatere, atât în România, dar mai ales la nivel european, pentru a defini limita unde se trage linie, pentru a se găsi un echilibru între libertatea de exprimare şi protejarea persoanelor în cauză.

„Pentru că până la urmă trebuie să protejăm şi libertatea de exprimare, să le dăm voie oamenilor să genereze conţinut cu AI, dar în acelaşi timp să nu fie unul dăunător sau care se inducă în eroare. Şi atunci, iată, aceasta este dilema în care suntem şi proiectul de lege pe care-l pregătim în acest moment”, a punctat oficialul MCID.

El a mai menţionat că în proiectul de lege vor fi integrate şi „aspectele care vin din partea Comisiei Europene”.

„Deci, din punctul nostru de vedere, ne uităm cu încredere şi cu maxim interes la reglementările pe care Comisia Europeană şi instituţiile din cadrul ei le recomandă sau le împing, să spunem aşa, cu încredere. Din punctul nostru de vedere, România este un membru prezent, activ şi implicat în a lucra împreună cu experţii de la Comisia Europeană şi experţii din toate ţările Uniunii pentru a găsi cele mai bune modalităţi de prevenţie şi de identificare a deep fake-urilor”, a puncta Bogdan Dumea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top