Actualitate

Israelul intenţionează să aducă 70.000 de lucrători străini din China, India şi alte ţări pentru sectorul construcţiilor

Foto: iStock

Israelul intenţionează să aducă 70.000 de lucrători străini din China, India şi alte ţări pentru a-şi întări sectorul construcţiilor, blocat după atacul Hamas din 7 octombrie, a relatat luni un cotidian financiar israelian, preluat de Reuters.

Guvernul urmează să aprobe zilele următoare un plan de majorare a cotei de lucrători străini la 70.000 de la 50.000 în prezent, a declarat Yehuda Morgenstern, director general în Ministerul construcţiilor şi locuinţei, pentru publicaţia Calcalist.

Această cotă a fost deja majorată în noiembrie la 50.000 de la 30.000 pentru a ajuta sectorul locuinţelor, care se confruntă cu o criză de mână de lucru, în condiţiile în care circa 80.000 de lucrători palestinieni în construcţii nu au mai avut acces pe teritoriul Israelului după atacul mişcării radicale palestiniene Hamas.

Potrivit lui Morgenstern, circa 20.000 de lucrători străini vor fi aduşi în Israel fără acorduri bilaterale cu ţările de origine. Muncitorii vor proveni din China, India, Sri Lanka şi Moldova, circa 10.000 fiind aşteptaţi în primul trimestru al anului, a precizat oficialul israelian.

Acesta a adăugat că venirea de lucrători străini suplimentari ar fi benefică pentru sectorul locuinţelor chiar dacă cei 80.000 de lucrători palestinieni absenţi acum ar reveni la muncă, întrucât timpul necesar construcţiei de locuinţe continuă să crească.

În prezent, acest ritm a crescut la 34 de luni per construcţie de la 30 în 2021 şi 27 în 2014.

Ministerul construcţiilor a recomandat de asemenea primirea a circa 10.000 de palestinieni pentru proiecte de infrastructură în afara oraşelor israeliene şi în coordonare cu primarii, a mai spus Morgenstern.

Cele mai recente știri

To Top