Business

Ivan: Finanțarea Start-Up Nation se va face din fonduri europene, nu se va pune presiune pe buget și se va stimula producția

Finanțarea programului Start-Up Nation se va face numai din fonduri europene, nu se va mai pune presiune pe bugetul de stat și se va stimula direct producția din România, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, cu ocazia inaugurării platformei oficiale de înscriere pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.

‘O premieră pentru finanțarea programului Start-Up Nation o reprezintă faptul că sunt surse de finanțare 100% din fonduri europene și nu mai punem presiune pe bugetul de stat. Toți acești beneficiari, în momentul în care vor semna contractul de finanțare, vor beneficia și de un avans de 50% din suma în baza căreia se va întocmi și aproba business-planul. Vorbim despre o stimulare directă a producției din România, nu doar despre servicii, ci și despre punctaje suplimentare pentru cei care fac producție, începând cu procesarea de alimente, lapte, carne, pește, legume, fructe și continuând cu echipamente informatice și producția de componente pentru segmentul IT și telekom, digital’, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a lansat oficial platforma informatică în care toți antreprenorii tineri până în 35 de ani care doresc să-și înființeze o afacere vor putea să se înscrie pentru cursuri de antreprenoriat. În perioada următoare ei vor fi selectați pentru cursuri care vor dura 40 ore minimum și vor putea fi astfel eligibili să pregătească un plan de afaceri pentru Start-Up Nation 2025. ‘Programul va finanța 7.500 de companii din România cu o sumă de 50.000 euro nerambursabili pentru fiecare companie, care reprezintă automat 90% din totalul investiției în cadrul unui astfel de proiect, cu o finanțare minimă din partea fiecărui beneficiar de 10%’, a afirmat ministrul Ivan.

Acesta îi sfătuiește pe cei care aplică să vină cu un capital propriu cât mai mare, în condițiile în care ei urmează să fie departajați, de exemplu, la același nivel de punctaj, în funcție de cofinanțarea pe care o prezintă fiecare.

‘Este o platformă informatică care, în materie de încărcare a documentelor, de selecție a eligibilității tuturor aplicanților, va putea să asigure cel puțin 60% din tot fluxul procedural și administrativ cu intervenție umană zero, urmând ca toți colegii mei din Direcția de IMM-uri să facă într-un final o verificare, de corelație între achizițiile propuse în cadrul planului de afaceri și codurile CAEN aferente business-ului, folosind analiza umană, în contextul în care nu am vrut să venim cu un șablon restrictiv pentru acei antreprenori care vor să investească în Start-Up Nation 2025’, a arătat ministrul.

El a precizat că sunt alocate în total 450 de milioane de euro, din care 300 de milioane de euro pentru tinerii până în 30 de ani, iar 150 de milioane de euro pentru cei până în 35 de ani din zonele defavorizate. Sunt excluse persoanele din regiunea București-Ilfov care are o dezvoltare economică mult mai ridicată.

‘Astăzi încep înscrierile pentru cursanții care vor dori să urmeze cursuri de antreprenoriat, urmând să parcurgă acest curs până în 15 august. Cei care vor începe mai repede vor termina la timp și începând cu 1 iunie până în 1 octombrie vor putea să se înscrie cu business-planul în platforma informatică, urmând ca ei să fie evoluați începând cu 1 octombrie. În funcție de modul în care vor fi evaluați cât mai rapid, primii care vor fi în acest program vor putea să-și semneze contractele începând cu data de 15 octombrie’, a menționat ministrul IMM-urilor.

Ivan a afirmat că o prioritate a guvernării este susținerea IMM-urilor, în condițiile în care aproximativ 40% din tot ceea ce înseamnă PIB-ul României este gestionat de acest segment.

‘Aproximativ 40% din tot ceea ce înseamnă PIB-ul României este gestionat de către IMM-uri, iar un motor important pentru economia românească îl reprezintă companiile mici și mijlocii. Așa că, pe lângă dialogul constant, vrem să venim și cu soluții clare pentru dezvoltarea acestui segment economic extrem de important. Iar Start-Up Nation, cu acest buget de 450 de milioane de euro, reprezintă cu adevărat un program eficient, clar, concret, pentru stimularea IMM-urilor. Sprijinirea IMM-urilor este o prioritate pentru ministerul nostru. IMM-urile sunt cel mai mare angajator din economia românească, cu 40% dintre locurile de muncă. Vom crea peste 15.000 de noi locuri de muncă prin acest program. În premieră, platforma informatică va folosi tehnologii de ultimă generație pentru a automatiza aproximativ 60% din fluxul procedural și administrativ, fără intervenție umană – în ceea ce privește încărcarea documentelor și evaluarea eligibilității aplicanților’, a precizat ministrul Bogdan Ivan.

Înscrierea în program se realizează prin platforma electronică dedicată, https://minimis.imm.gov.ro/. Ghidul de utilizare a aplicației este disponibil la adresa https://economie.gov.ro/start-up-nation-ghid-de-utilizare-a-aplicatiei-minimis-imm-gov-ro/.

Viitorii antreprenori pot selecta furnizorul de formare profesională și aleg formatul de desfășurare a cursurilor: fie în sistem online, fie în format fizic, în una dintre locațiile puse la dispoziție de organizatori. Lista completă a furnizorilor contractați de MEDAT, alături de detalii despre locațiile și modalitățile de desfășurare a cursurilor, este disponibilă în aplicația informatică.

În prima oră, au fost înregistrate 6.287 de aplicații.

Platforma electronică va rămâne activă până la ocuparea integrală a locurilor disponibile pentru cursuri, fiind prevăzută și o listă de rezervă. Cursurile se vor desfășura pe durata a 4 luni calendaristice, iar la finalizarea acestora participanții vor primi o adeverință/certificat de absolvire. În urma obținerii acestui document, absolvenții care intenționează să aplice pentru finanțare prin programul Start-Up Nation vor avea obligația de a înființa și înregistra la ONRC o societate.

Prin intermediul programului Start-Up Nation 2024-2025, MEDAT oferă sprijin financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei (circa 50.000 de euro) pentru cel puțin 7.500 de beneficiari, cu obiectivul de a genera un minimum de 15.000 de noi locuri de muncă.

Programul Start-Up Nation, ajuns la a patra ediție, este structurat pe doi piloni principali: Pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295.750.000 euro, echivalent în lei, destinat tinerilor sub 30 de ani, atât în regiunile mai puțin dezvoltate, cât și în București-Ilfov; Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului, cu un buget de 150.435.295 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă persoanele din regiunile mai puțin dezvoltate. Grupul țintă din Pilonul II se va încadra în una din următoarele categorii eligibile: tineri cu vârsta de între 30 ani și până în 35 de ani neîmpliniți; persoane în căutarea unui loc de muncă; șomeri; șomeri de lungă durată; persoane inactive și persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii.

Bugetul total al celei de-a patra ediții Start-Up Nation este de 446,18 milioane de euro, provenind din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Cele mai recente știri

To Top