Actualitate

Kristalina Georgieva: FMI se aşteaptă la o creştere a economiei mondiale de aproximativ 3% în următorii cinci ani

fmi
Foto: iStock

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat marţi că FMI se aşteaptă la o creştere anuală a economiei mondiale de aproximativ 3% în următorii cinci ani, mult sub mediile istorice de aproximativ 3,8%, ceea ce ar putea pune presiune asupra fluxurilor de capital, transmite Reuters.

Guvernele, în special în ţările emergente, vor trebui să înăsprească politica fiscală pentru a ţine sub control nivelul datoriei şi pentru a ajuta inflaţia. Ele se vor confrunta de asemenea cu o înăsprire suplimentară a condiţiilor financiare, deoarece inflaţia persistă, şi „ar putea exista un impact asupra fluxurilor de capital”, a afirmat şeful FMI.

În raportul „World Economic Outlook”, publicat în aprilie de FMI, instituţia financiară internaţională indica faptul că semnalele preliminare de la începutul lui 2023, conform cărora economia mondială va reuşi o aterizare lină prin încetinirea inflaţiei şi menţinerea ritmului de creştere, au dispărut în contextul inflaţiei care a rămas la un nivel ridicat, iar recent au avut loc turbulenţe în sectorul financiar.

În aceste condiţii, FMI şi-a revizuit uşor estimările referitoare la evoluţia economiei mondiale în acest an. Scenariul de bază al FMI este că, după o creştere de 3,4% în 2022, avansul economiei mondiale va încetini la 2,8% în 2023, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât prognoza în ianuarie, urmând a creşte la 3% în 2024.

Cele mai recente știri

To Top