Tehnologie

Majoritatea ţărilor au fost de acord să prelungească îngheţarea impozitului pentru servicii digitale până în 2024

bani ron lei taxe
Foto: iStock

Cu excepţia Canadei, ţările care practică un impozit pe servicii digitale au convenit să amâne aplicarea acestui impozit, cel puţin pentru încă un an, în condiţiile în care un acord cu privire la impozitarea multinaţionalelor, care să înlocuiască impozitul pentru servicii digitale, a fost amânat, a anunţat miercuri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters.

Peste 140 de ţări urmau să înceapă să implementeze anul viitor un acord, convenit în 2021, care revizuieşte regulile vechi de decenii cu privire la modul în care guvernele taxează companiile multinaţionale, reguli care sunt considerate depăşite în contextul în care giganţi digitali precum Apple sau Amazon înregistrează profiturile în ţări cu fiscalitate redusă.

Prima parte a unui acord în două puncte îşi propune să realoce drepturile din taxe pentru profituri în valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari generate de cele mai mari şi mai profitabile multinaţionale către ţările unde se realizează vânzările multinaţionalelor.

Cele peste 30 de guverne care au sau intenţionează să introducă un impozit pe servicii digitale au convenit să îl îngheţe până la finele acestui an, sau chiar să îl elimine complet după ce primul pilon al acordului se va concretiza.

Cel de-al doilea pilon cere guvernelor să pună punct competiţiei destinate reducerii taxelor, în ideea de a atrage investiţii, prin fixarea unui impozit minim global pentru companii de 15%, începând de anul următor.

În timp ce al doilea pilon avansează cu peste 50 de ţări care sunt deja în proces de implementare, unele ţări au îngrijorări cu privire la un acord multilateral care să stea la baza primului pilon, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), după discuţiile care au avut loc la Paris.

În consecinţă, acum planul este să fie puse la punct detaliile astfel încât guvernele să poată semna până la finele anului, cu obiectivul ca tratatul să intre în vigoare în 2025, faţă de 2024 cum se planifica anterior.

Dacă cel puţin 30 de ţări vor semna, atunci îngheţarea impozitelor naţionale pentru servicii digitale va fi prelungită până în 2024, cu opţiunea unei noi prelungiri, până în 2025, dacă va fi nevoie, a anunţat OCDE.

Din cele 143 de ţări care fac parte din acord, doar cinci state (Belarus, Canada, Pakistan, Rusia şi Sri Lanka) nu au fost în măsură să îşi ofere sprijinul la reuniunea de la Paris, a declarat directorul responsabil de taxe de la OCDE, Manal Corwin.

„Canada nu a fost de acord cu îngheţarea”, le-a spus Corwin jurnaliştilor, citând singura ţară din cele cinci cu un impozit pe servicii digitale care s-au abţinut.

Însă chiar şi după guvernele semnează tratatul, ratificarea nu va fi o sarcină uşoară, în special în SUA, unde va fi nevoie de o majoritate de două treimi în Senat.

Cele mai recente știri

To Top