Actualitate

Marcel Boloș: În 2024, nu va mai fi în discuție nicio altă taxă sau un alt impozit față de cele existente

Foto: gov.ro

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a declarat marți seară, la Digi24, că în afară de noile taxe și impozite care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie nu vor exista alte majorări în anul 2024. El precizează că această garanție e prevăzută în legea bugetului de stat printr-un amendament, iar dacă „prin absurd” ar fi nevoie de alte taxe în 2024, acel articol ar trebui modificat. Boloș subliniază că în acest moment „nu se pune această problemă”.

Întrebat dacă în anul 2024 există posibilitatea unor noi majorări de taxe, Boloș dă garanții că nu vor exista discuții în acest sens.

„Ce spuneam de pace fiscală mă refeream la faptul că față de aceste modificări în plus nu va mai fi în discuție pentru anul 2024 nicio altă taxă sau un alt impozit. Acest lucru se știe de la aprobarea legii bugetului de stat că începutul de an, prin amendamentul care a fost adus la legea bugetului de stat, avem zero impozite și taxe în anul 2024. Acestea sunt elementele contextuale și România trebuie să meargă mai departe cu investițiile europene pentru că acestea sunt baza pentru dezvoltarea României pe termen lung”, spune ministrul de Finanțe.

„Garanția aceasta o avem în legea bugetului de stat și dacă prin absurd s-ar pune o astfel de problemă acea garanție din lege, acel articol pe care îl avem, ar trebui modificat. Nu se pune problema în acest moment, mai avem anul 2024 în care trebuie să ducem în continuare la bun sfârșit procesul de ajustare bugetară și de ajustare a deficitului bugetar, avem de implementat proiectele de investiții din fonduri europene și mai avem combaterea evaziunii fiscale. La aprobarea bugetului de stat 2024 o componentă importantă de venit a fost cea din veniturile din digitalizare sau combaterea evaziunii fiscale. Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru ca acele venituri să ajungă în bugetul de stat pentru că avem o serie de obligații pe care ni le-am asumat prin legea bugetului de stat”, mai spune Boloș.

Potrivit amendamentului, „după articolul 80, se introduce un nou articol 801, cu următorul cuprins: Art. 801 – În temeiul prevederilor art.3 lit.e), ale art.4 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art.5 alin.(2) lit.d) din Legea nr.69/2010 a responsabilitatii fiscal-bugetare, cu modificările şi completările ulterioare, pe parcursul exerciţiului financiar 2024 nu se adoptă/aprobă acte normative cu intrarea în vigoare înainte de 01.01.2025, prin care se realizează creşteri ale cotelor de impozitare sau lărgirea bazelor de impozitare, în vigoare la data de 01.01.2024, se elimină sau se reduc facilităţi existente sau prin care se stabilesc alte impozite şi taxe decât cele avute în vedere la fundamentarea veniturilor bugetului general consolidat, prevăzute de prezenta lege”.

Cele mai recente știri

To Top