Actualitate

Mihai Precup, numit preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice

Foto: Facebook/Mihai Precup

Mihai Precup a fost numit în funcţia de preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, cu un mandat de patru ani, conform Deciziei premierului publicată joi în Monitorul Oficial.

„Având în vedere propunerea formulată de secretarul general al Guvernului(…), realizată în baza Raportului final al Comisiei de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte şi
vicepreşedinte ai AMEPIP (…) prim-ministrul emite prezenta decizie. La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mihai-Călin Precup se numeşte în funcţia de preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice pentru un mandat de 4 ani”, se menţionează în Decizia publicată în MO.

Mihai Precup este doctor în investiţii, cu doctorat obţinut la Universitatea Sorbona din Paris şi experienţă în sistemul bancar. Până în prezent, el a ocupat funcţia de secretar de stat în Cancelaria prim ministrului, dar şi un post în Consiliul de Administraţie al Băncii Europene de Investiţii.

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost înfiinţată prin Hotărârea de Guvern 617/2023, ca răspuns la angajamentele României atât în faţa OECD cât şi în faţa Comisiei Europene. Aproape 1.500 de companii de stat care se află, sub o formă sau alta, în subordinea Guvernului sau a Autorităţilor Publice Locale vor fi monitorizate în termeni de indicatori de performanţă şi management de nou înfiinţata agenţie.

Mihai Precup a urmat cursurile ASE şi ulterior cele ale Universităţii Sorbona din Franţa. La aceeaşi universitate, Precup a obţinut Masterul şi titlul de Doctor în finanţate corporative. Doctoratul a durat opt ani de zile şi a urmărit tema „Impactul crizei financiare asupra evoluţiei investiţiilor în companiile necotate din Europa Centrală şi de Est”.

După absolvire, Mihai Precup a lucrat peste 11 ani în instituţii financiar-bancare din Luxembourg şi Franţa, inclusiv la Banca Europeană de Investiţii şi în acelaşi timp a predat cursuri de politică monetară la Universitatea Sorbona în calitate de cadru didactic asociat.

În martie 2022 a intrat în administraţia publică centrală şi a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Un an mai târziu, premierul Ciolacu l-a numit în funcţia de secretar de stat la Cancelaria prim ministrului.

Cele mai recente știri

To Top