Bănci

Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, peste 3 miliarde de lei de la bănci

Foto: iStock

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, aproape 3,036 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Ministerul a împrumutat aproape 1,366 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu o maturitate reziduală la 19 luni şi un randament mediu de 6,1% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris aproape 1,831 miliarde de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

De asemenea, MF a împrumutat 1,67 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de obligaţiuni cu maturitatea la 58 de luni, la un randament mediu de 6,67% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,795 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iunie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 750 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,95 miliarde de lei, este cu 1,06 miliarde de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în mai 2024, de 5,89 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Cele mai recente știri

To Top