Actualitate

Ministrul Boloş: Schemele de ajutor de stat pentru susţinerea producţiei, operaţionale din luna mai

Foto: gov.ro

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat vineri, la Oradea, că cele trei scheme de ajutor de stat aflate în pregătire pentru dezvoltarea economică şi susţinerea producţiei industriale, din care una pentru exploatarea minereurilor neferoase, precum cupru, argint, aur ş.a., vor fi operaţionale, probabil, în luna mai.

„Guvernul României este interesat de dezvoltarea economică. Fiecare stat îşi gândeşte propriile scheme de ajutor de stat. Noi ne-am orientat spre activităţile de producţie şi de exploatare de minereuri neferoase tocmai pentru că este nevoie de susţinerea producţiei industriale. Deja am pus în dezbatere publică şi sper să fie aprobat cât de curând, de către guvern, o schemă de ajutor de stat pentru activităţile de producţie. Ne orientăm spre proiecte de anvergură, cu impact pentru dezvoltarea economică a României, proiecte de minim 10 milioane de euro, destinate activităţii de producţie. Cu o valoare de 2,2 miliarde de lei”, a afirmat Boloş.

De asemenea, este în pregătire şi pus în dezbatere publică noul program pentru acordarea de garanţii în Programul IMM Invest, care are o valoare de 11,5 miliarde de lei.

Şi tot în pregătire este o schemă de ajutor de stat pentru exploatarea minereurilor neferoase, România având zăcăminte bogate de minereuri neferoase pe care le poate exploata şi ca „o formă de sprijin pentru producţia industrială care, trimestru de trimestru, nu înregistrează un trend prea bun pentru dezvoltarea pe viitor”.

Întrebat când vor fi operaţionale aceste scheme de ajutor de stat, ministrul Marcel Boloş a răspuns că, întâi de toate, vor trebui să fie aprobate de Guvern.

„După aceea, apreciez că undeva ghidul solicitantului, lansarea apelului de proiecte, iar pentru unele scheme de ajutor de stat, obţinerea avizului din partea Comisiei Europene, în al doilea trimestru, respectiv până undeva la începutul lunii mai să avem aceste scheme de ajutor de stat operaţionale. E nevoie de investiţii în economie şi mai ales la valorile acestea care dau un boost pentru creşterea economică a României”, a afirmat ministrul.

În acest context, a precizat el, proiectele municipiului Oradea, cum sunt Centrul de transfer intermodal (rutier/feroviar), la finalizarea căruia a asistat vineri sau parcurile industriale, fac parte din demersurile pe care Guvernul le face pentru a sprijini mediul de afaceri şi IMM-urile.

Marcel Boloş, fost ministru al Fondurilor Europene, a îndemnat autorităţile locale să aibă acelaşi apetit în vederea accesării de fonduri europene pentru perioada 2021-2027, unde la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest bugetul este de peste 1,4 miliarde de euro, „deci o perspectivă de dezvoltare în continuare foarte bună pentru comunităţile locale”.

„Să profităm din plin de descentralizarea fondurilor europene la nivel regional, mai ales că avem un buget record pentru dezvoltarea regională şi locală de peste 11 miliarde de euro, alocată pentru perioada de programare 2021 – 2027”, a spus Boloş.

Cele mai recente știri

To Top