Energie

Nuclearelectrica are proiecte de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Ce spune directorul companiei

Directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a declarat, într-un interviu pentru Calea Europeană, la Forumul Grupului BEI de la Luxemburg, că se continuă proiectele cu americanii, începute în primul mandat al președintelui Donald Trump, explicând că acestea au o valoare de 15 miliarde de dolari.

Ghiță a explicat că parteneriatul dintre România și SUA în domeniul energiei nucleare datează dinainte de 1989, subliniind că pornirea programului actual se bazează pe un memorandum de înțelegere între România și Departamentul de Energie al SUA, semnat în anii 60.

„Ulterior, primul credit pentru Cernavodă a fost acordat de US Exim Bank în 1981, semnat de către președintele Nixon. Chiar și așa, a existat o componentă americană semnificativă, deși tehnologia de bază este canadiană. După eforturile din 2019-2020, care au culminat cu semnarea acordului interguvernamental între România și SUA, s-au conturat proiectele nucleare la care lucrăm în prezent: cele de extindere a retehnologizării, extinderea unităților 3 și 4 și dezvoltarea primului reactor modular de talie mică (SMR). În acest sens, au fost accesate mai multe finanțări”, a adăugat Cosmin Ghiță.

Directorul Nuclearelectrica a mai afirmat că proiectele actuale au început în primul mandat al președintelui Donald Trump și au fost continuate sub conducerea președintelui Joe Biden.

„Vedem în continuare deschidere prin sursele de finanțare. Un proiect nuclear se întinde pe foarte mulți ani, are un orizont de până la sute de ani și traversează multe din ciclurile politice și electorale pentru a putea ajunge la succes. Noi am avut succes în domeniul acesta împreună cu partenerii noștri transatlantici din Europa, Canada și Statele Unite, care ne-au ajutat să ne pună pe un loc de frunte la nivel global. Bineînțeles, internalizând foarte multe din acele capabilități și folosindu-ne de cunoștințele dobândite în relația cu aceștia în plan național”, a explicat directorul general al Nuclearelectrica.

Cosmin Ghiță a mai transmis că graficul actual estimează punerea în funcțiune a primului modul al centralei nucleare de la Doicești pentru începutul anului 2030, sau, posibil, la sfârșitul anului 2029. De asemenea, acesta a amintit că în anii 2000 au fost semnate memorandumuri de colaborare cu alte țări, inclusiv cu Polonia, pentru pregătirea noilor specialiști.

„Nuclearelectrica alimentează 1 din 5 becuri la nivel național”

Întrebat cât de importantă este România pe harta aprovizionării cu energie în Europa și care este ponderea pe care Nuclearelectrica o are în acest moment în țara noastră, Cosmin Ghiță a răspuns că, în prezent, Nuclearelectrica alimentează 1 din 5 becuri la nivel național și, totodată, joacă un rol important în sprijinul țărilor vecine, în special al Republicii Moldova.

În ceea ce privește finanțarea acordată de BEI, Ghiță a explicat că dimensiunea totală a proiectului Instalației de Detritiere este de 250 de milioane de euro, fiind prima finanțare oferită de BEI în domeniul nuclear după accidentul de la Fukushima.

„În urma acestui eveniment, la nivelul Uniunii Europene a existat un blocaj general în ceea ce privește investițiile în energie nucleară. Totuși, această abordare a fost reevaluată odată cu adoptarea actului delegat în Parlamentul European la în jurul anilor 2020-2021. În această perioadă, Uniunea Europeană a început să își asume deschis energia nucleară ca parte a mixului energetic, recunoscând importanța acesteia, așa cum era deja susținut de numeroși specialiști. Dacă analizăm profilul țărilor care beneficiază în prezent de energie ieftină, observăm că acestea sunt, în principal, statele cu un număr ridicat de centrale și capacități nucleare, precum Franța. Aceste state se bucură de un cost mai redus al energiei produse, ceea ce le oferă oportunități mai mari pentru localizarea centrelor de date, crearea de locuri de muncă și creșterea competitivității economice. Totodată, energia nucleară joacă un rol esențial în menținerea sectoarelor industriale esențiale pentru economie și, uneori, chiar pentru securitatea națională”, a detaliat Cosmin Ghiță.

Întrebat despre perspectiva Nuclearelectrica privind beneficiile aderării țării noastre la OCDE, Cosmin Ghiță a subliniat că România este membru al Agenției Nucleare din cadrul OCDE din anul 2017, fiind prima agenție la care România a aderat în cadrul clubului OCDE, în calitate de stat membru.

„În această agenție nucleară beneficiem de multe dialoguri și de multă expertiză în ceea ce privește formarea educațională, lanțurile de aprovizionare și, bineînțeles, finanțarea. Aderarea la acest club ne ajută să ne impunem mai bine în aceste domenii și să beneficiem de condiții mai relaxate din partea băncilor de export, dar, totodată, să avem acces și la parteneriate cu alte țări”, a adăugat directorul general al Nuclearelectrica.

Cele mai recente știri

To Top