Bănci

Numărul deponenţilor garantaţi a crescut anul trecut cu 800.000

bani banci pusculita

Numărul deponenţilor garantaţi a crescut, în 2023, cu 800.000, la 15,8 milioane deponenţi, dintre care 14,6 milioane sunt persoane fizice, a afirmat, marţi, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, în cadrul unei conferinţe.

„În evoluţie putem observa că numărul deponenţilor garantaţi a crescut. În anul 2023 avem practic un număr de 15,8 milioane deponenţi garantaţi, deci o creştere de aproximativ 800.000 de deponenţi comparativ cu anul precedent. În structură, sunt 14,6 milioane deponenţi persoane fizice şi 1,2 milioane deponenţi persoane juridice cu care beneficiază de protecţie. Este foarte important de menţionat aici că în ceea ce priveşte acest segment reprezentant de persoane fizice, aproximativ 99,5% sunt deponenţi cu depozite în cadrul plafonului de garantare. Deci acest aspect este deosebit de important din perspectiva stabilităţii financiare. Este un factor determinant. Cu cât gradul de acoperire este mai mare, cu atât acest element are o contribuţie mai mare la asigurarea stabilităţii financiare. Acelaşi lucru îl putem pune în discuţie şi vizavi de persoanele juridice. În cazul nostru, 96,2% dintre deponenţii, să spunem aşa, reprezentanţi de segmentul persoanei juridice, se situează în cazul plafonului de garantare, deci în acel plafon de 100.000 euro care asigură protecţia efectivă a deponenţilor”, a spus Petre Tulin, la conferinţa „Slalom printre schimbări: Provocări şi inovaţii în sectorul financiar-bancar şi de asigurări”, organizată de Institutul Naţional de Statistică şi grupul de presă MediaUno.

Potrivit prezentării acestuia, 74.381 de deponenţi persoane fizice au depozite peste plafonul de 100.000 de euro. În cazul persoanelor juridice, este vorba de 45.664 deponenţi cu depozite mai mari de 100.000 de euro.

„Anul trecut, Comisia Europeană a prezentat parchetul de propuneri legislative privind revizuirea cadrului european de gestionare a crizelor şi de asigurare a depozitului. Este aşa-numitul pachet CMDI. Acest pachet include şi o propunere de directivă de modificare a directivei care se referă la protecţia deponenţilor şi a depozitelor bancare. În cadrul acesteia sunt mai multe amendamente, sunt mai multe modificări care au fost avute în vedere, dar este relevant de menţionat pentru discuţia noastră că plafonul de acoperire de 100.000 de euro a fost menţinut la nivelul actual”, a declarat Petre Tulin.

De asemenea, el a menţionat că în decembrie 2023 Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a publicat Raportul EBA/Rep/2023/39 privind acoperirea depozitelor bancare.

Petre Tulin a afirmat că atât ABE cât şi Comisia Europeană consideră că în momentul de faţă, în ceea ce priveşte planul de acoperire a depozitelor, nivelul de 100.000 euro este unul satisfăcător.

Cele mai recente știri

To Top