Analize

Numărul tranzacţiilor cu apartamente a crescut, în medie, cu 19% în primul trimestru

imobiliare

Numărul de tranzacţii cu apartamente, în Bucureşti, a înregistrat o creştere de 18%, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, în timp ce în restul regiunilor majorarea a fost de 19%, reiese dintr-o analiză de specialitate, publicată de Colliers.

Conform consultanţilor în imobiliare, intenţia românilor de a cumpăra o locuinţă în următoarele 12 luni se va apropia de nivelurile din perioada 2006-2008, „chiar dacă piaţa rezidenţială a devenit mai puţin accesibilă, în special pentru cei care depind de finanţare bancară, şi numărul de tranzacţii a scăzut”.

„Între 2006 şi 2008, România a trecut printr-un boom imobiliar. Aderarea la Uniunea Europeană în 2007 a adus un influx mare de capital şi investiţii, stimulând piaţa imobiliară. Băncile ofereau atunci credite ipotecare cu dobânzi mici şi condiţii avantajoase, făcând finanţarea mai accesibilă pentru mulţi cumpărători. De asemenea, creşterea rapidă a PIB-ului a crescut încrederea consumatorilor, ceea ce a dus la o cerere mai mare de locuinţe. După 2008, criza financiară globală a afectat puternic piaţa imobiliară din România. Colapsul pieţei financiare a provocat o recesiune economică severă, care a redus intenţia de cumpărare a locuinţelor. Economia României a înregistrat o scădere semnificativă, iar rata şomajului a crescut, diminuând puterea de cumpărare şi interesul pentru achiziţiile imobiliare. În plus, băncile au devenit mult mai stricte în acordarea creditelor, limitând astfel accesul la finanţare pentru potenţialii cumpărători”, susţin specialiştii.

De asemenea, după intervalul 2011 – 2014, când intenţia de cumpărare a locuinţelor a rămas sub media istorică, din 2013 până în 2017, PIB-ul României a crescut constant, ceea ce a sporit încrederea consumatorilor şi apetitul acestora de a cumpăra a locuinţe.

„Programele guvernamentale, precum „Prima Casă”, au ajutat tinerii şi pe cei care cumpărau prima locuinţă să obţină credite mai uşor. Dobânzile scăzute au făcut creditele ipotecare mai accesibile, stimulând piaţa imobiliară. Între 2017 şi 2020, piaţa imobiliară din România a fost foarte activă, cu creşteri rapide şi scăderi temporare, influenţate de diverse evenimente economice, politici temporare şi schimbări legislative. Pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra economiei şi pieţei imobiliare. Iniţial, incertitudinea cauzată de pandemie a redus interesul pentru cumpărarea de locuinţe, dar ulterior a urmat o revenire puternică datorită politicilor de stimulare economică. Distanţarea socială şi munca de acasă au schimbat priorităţile consumatorilor, crescând cererea pentru locuinţe mai mari sau în zone mai puţin aglomerate. Această creştere a cererii, combinată cu oferta limitată, a dus la creşterea preţurilor locuinţelor”, explică reprezentanţii companiei, în comunicatul citat.

Cele mai recente știri

To Top