Energie

OPEC îşi menţine previziunile privind cererea de petrol în 2024

petrol titei
Foto: iStock

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a menţinut estimarea privind o creştere relativ solidă a cererii de petrol în 2024, apreciind că turismul şi călătoriile vor susţine consumul în semestrul doi al acestui an, transmite Reuters.

În raportul său lunar, OPEC a informat că se aşteaptă ca pe plan global cererea de petrol să urce cu 2,25 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024 şi cu 1,85 milioane bpd în 2025. Ambele previziuni sunt nemodificate faţă de luna trecută.

Economia mondială a continuat să crească semnificativ în primul semestru din 2024 şi estimăm că cererea de petrol va creşte cu 2,3 milioane de barili pe zi (bpd) în semestrul doi al acestui an. „Pe plan global, sectorul serviciilor îşi menţine evoluţia stabilă, şi ne aşteptăm să fie principalul contributor la dinamica creşterii economice în semestrul doi, sprijinit în principal de turism şi călătorii, având un impact pozitiv asupra cererii de petrol”, apreciază organizaţia.

La începutul acestei luni, OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) a convenit extinderea reducerii producţiei de petrol în 2025 şi a stabilit un calendar pentru renunţarea la unele din aceste limitări, o decizie care ar putea afecta preţurile pe termen scurt.

Acordul încheiat la Riad depăşeşte unele aşteptări ale pieţelor, extinzând aşa numitele reduceri „voluntare” ale statelor membre cheie, inclusiv Arabia Saudită şi Rusia şi în 2025.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni cu 2,01 dolari, ajungând la 81,63 dolari. În ultimele zile preţul ţiţeiului a fost în scădere, pe fondul perspectivei economice fragile din China, un consumator important, şi al incertitudinilor privind ritmul reducerii dobânzilor în principalele economii mondiale.

Cele mai recente știri

To Top