Actualitate

Peste 76% dintre români susţin că productivitatea la locul de muncă scade în zilele cu temperaturi ridicate

Foto: iStock

Peste 76% dintre români susţin că productivitatea la locul de muncă scade în zilele cu temperaturi ridicate, iar 71% se simt mai irascibili în astfel de perioade, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research.

„Jumătate dintre români (51%) afirmă că productivitatea lor la locul de muncă scade constant în zilele caniculare, în timp ce 25% observă această tendinţă ocazional, iar 24% niciodată. În funcţie de gen, se observă că bărbaţilor (27%) nu le este afectată sfera profesională niciodată de canicula în mai mare măsură decât femeilor (22%), această diferenţă evidenţiind o mai mare adaptabilitate în situaţii de stres termic în cazul bărbaţilor”, arată studiul citat care şi-a propus să afle mai multe detalii despre impactul caniculei asupra vieţii cotidiene a românilor.

Mai mult de o treime dintre români (37%) consideră că le este moderat dificil să se concentreze la sarcinile zilnice la locul de muncă, în timp ce 33% găsesc acest aspect uşor dificil.

În aceeaşi ordine de idei, 73% dintre respondenţi au observat că au nevoie de mai multe pauze în timpul programului de lucru în zilele caniculare, această tendinţă fiind pronunţată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani (82%).

În ceea ce priveşte condiţiile de muncă, 45% dintre români menţionează că angajatorii lor au implementat măsuri speciale pentru a gestiona canicula la locul de muncă, în timp ce 35% indică faptul că angajatorii lor nu au luat astfel de măsuri.

Referitor la măsurile specifice pe care românii şi le-ar dori implementate la locul de muncă pentru a îmbunătăţi confortul în perioadele de caniculă, în topul preferinţelor se află asigurarea apei pentru angajaţi (57%), îmbunătăţirea ventilaţiei sau a aerului condiţionat (52%), posibilitatea de a lucra de acasă (49%), flexibilitate în programul de lucru (38%) şi posibilitatea de a avea mai multe pauze (36%).

Mai mult decât atât, 45% dintre români afirmă că zilele caniculare le afectează într-un mod moderat activităţile de timp liber (cum ar fi activităţile casnice şi exerciţiile fizice), în timp ce 23% consideră că le afectează foarte mult activităţile din sfera personală.

Datele studiului evidenţiază şi impactul semnificativ pe care temperaturile ridicate il are asupra stării emoţionale şi bunăstării mentale a românilor. Astfel că, 48% dintre români declară că se simt constant mai irascibili sau nervoşi în zilele caniculare, în timp ce 23% observă această schimbare de stare ocazional.

De asemenea, 46% dintre români resimt ocazional oboseală sau epuizare în zilele foarte călduroase, iar 29% experimentează aceste stări foarte des. Femeile (41% comparativ cu 16% dintre bărbaţi) şi tinerii între 25-34 de ani (42%) sunt mai predispuşi să se simtă obosiţi sau epuizaţi foarte des, această diferenţă semnificativă putând fi atribuită factorilor biologici şi stilurilor de viaţă mai active, care pot face ca aceste segmente ale populaţiei să fie mai sensibile la efectele stresului termic.

Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, 7 din 10 români adoptă măsuri preventive împotriva perioadei caniculei pe care ţara noastră o traversează. 55% dintre români au experimentat simptome de insolaţie (dureri de cap, greaţă, ameţeli) în timpul caniculei, femeile fiind afectate într-o măsură mai mare (60%) comparativ cu bărbaţii (50%). De asemenea, 16% dintre respondenţi au declarat că au necesitat asistenţă medicală de-a lungul timpului din această cauză.

Pentru a evita efectele negative ale temperaturilor ridicate, 71% dintre români aleg să rămână în interior în orele de vârf, 67% poartă haine lejere şi deschise la culoare, 62% consumă multe lichide, în timp ce doar 31% dintre aceştia folosesc protecţie solară.

În ceea ce priveşte alte modalităţi de a face faţă zilelor caniculare, datele studiului arată că 58% dintre români utilizează constant ventilatoare sau aparate de aer condiţionat pentru a se răcori, această practică fiind mai des întâlnită în mediul urban (68%) decât în mediul rural (42%).

În plus, 8 din 10 români preferă să stea la umbră atunci când sunt afară în zilele toride, demonstrând astfel o conştientizare crescută a importanţei protecţiei împotriva expunerii directe la soare.

În ceea ce priveşte hidratarea, majoritatea românilor o menţin la un nivel constant în perioadele caniculare, bând apă la fiecare oră (43%) sau la un interval de 2-3 ore (31%)

„Îndreptându-ne atenţia către obiceiurile alimentare în perioadele caniculare, observăm că 68% dintre români declară că evită alimentele grele în aceste condiţii de disconfort termic, femeile manifestă o precauţie mai mare în acest sens (70% comparativ cu 65% în cazul bărbaţilor)”, arată studiul citat.

Referitor la preferinţele alimentare în perioadele caniculare, românii optează în principal pentru fructe şi legume (82%), mâncare gătită (41%) şi produse lactate (40%). La o privire mai atentă, observăm că persoanele mature peste 55 de ani se diferenţiază prin consumul mai frecvent de mâncare gătită (46%).

În ceea ce priveşte băuturile, cele mai populare sunt apa (86%), limonada (45%), sucurile naturale (30%) şi băuturile carbogazoase (29%). Analizând frecvenţa consumului de apă de către români, cei mai mulţi beau apă la fiecare oră (47%), în timp ce 31% la un interval de 2-3 ore, iar 21% doar când simt că le este sete.

Studiul s-a desfăşurat online în perioada 24 – 28 iunie 2024 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban şi mediul rural. Mărimea eşantionului a fost de 1005 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Cele mai recente știri

To Top