Actualitate

Petre Daea s-a întâlnit cu ministrul ucrainean al Agriculturii: „O întâlnire utilă, cu un prieten şi un coleg de suferinţă”

Foto: Facebook/Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, după discuţiile avute vineri cu omologul ucrainean Mikola Solski, că a fost „o întâlnire utilă, cu un prieten şi un coleg de suferinţă”, în cadrul căreia a prezentat în detaliu situaţia fermierilor români şi „care este impactul fluxului de cereale, atât pe culoarul acesta de tranzit, dar mai cu seamă prin importul de cereale şi de seminţe oleaginoase”.

”O întâlnire utilă, cu un prieten şi un coleg de suferinţă, un ministru care gestionează domeniul acesta extrem de delicat într-un context extrem de sensibil, ştiindu-se ce se întâmplă în Ucraina. Întâlnirea pe care am avut-o astăzi (vineri – n.r.) a fost generată de situaţia în care ne aflăm cu toţii, atât Ucraina, care se află în conflictul armat cunoscut, cât şi ţările ce se află în proximitatea acestui conflict care produce victime umane şi economice. Cunoscându-se faptul că suntem principalul coridor de solidaritate pentru cerealele din Ucraina, pe care l-am organizat, îl întreţinem şi îl păstrăm, în respect pentru poporul ucrainean şi într-o bună regulă internaţională pe care trebuie să o respectăm întrucât se ştie foarte bine că din bazinul Mării Negre ies cantităţi de cereale care asigură hrana pe planetă. Rusia, Ucraina şi România sunt ţări fanion privind producţia de cereale şi exportul de cereale. În contextul dat, regulile normalităţii pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut, iar acum suntem obligaţi de situaţie să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât şi la nevoile fermierilor români”, a declarat, vineri, Petre Daea, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu omologul ucrainean Mikola Solski.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se întâlneşte vineri dimineaţa, la Bucureşti, cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski, pentru găsirea şi a altor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului cerealelor prin România, dar şi pentru alte probleme specifice situaţiei actuale.

Cei doi miniştri au avut miercuri discuţii online, ocazie cu care Petre Daea a prezentat omologului său situaţia „deosebit de gravă” cu care se confruntă agricultorii români şi l-a informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe.

Petre Daea l-a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state (Polonia, Ungaria şi Slovacia şi Bulgaria) în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie.

Măsura ar putea fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.

Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica. Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări, compus din 100 de milioane (de euro – n. r.), sumă de la rezerva de criză a CE, urmând ca aceasta să fie repartizată în perioada imediat următoare, şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina. Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag„, a explicat Daea.

Cele mai recente știri

To Top