Analize

Piața de birouri în primele trei luni din 2023: Bucureștiul atrage trei sferturi din cerere

Cea mai mare piață de birouri moderne a fost în București, unde companiile au închiriat 75% din totalul spațiilor de birouri tranzacționate, în primul trimestru al anului, conform unui studiu realizat de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate. Restul tranzacțiilor office s-au înregistrat în Timișoara, Iași și Cluj Napoca.

În total, în România, 75 de companii au închiriat suprafețe ce însumează 42.906 mp de spații noi, din care 32.116 mp în București, în primul trimestru din 2023.

Companiile au ales să își deschidă noi spații moderne de lucru doar în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca. Pe fondul unui volum în scădere al închirierilor de spații noi, cererea din București a suferit o corecție mai mare decât în celelalte orașe universitare.

Ca tendință, se remarcă o scădere a ponderii Capitalei în totalul pieței, de la 84% în T1 2022 la 75% în T1 2023.

“În cursul acestui an, procesul de desfășurare a tranzacțiilor pe piața imobiliară a birourilor din București a debutat într-un ritm mai moderat; totuși, ulterior, acesta a cunoscut o redresare semnificativă și a dobândit o dinamică crescătoare. Scăderea livrărilor de clădiri noi a întârziat luarea unor decizii de închiriere, iar numărul mare de renegocieri a amânat de asemenea semnarea unor contracte. În trimestrele următoare volumul închirierilor de spații de birouri va crește în București. Apar tot mai multe spații de birouri amenajate, în care se pot face puține intervenții și unde se pot muta imediat, ca urmare a relocărilor sau restrângerilor unor companii. Un sfat pentru potențialii chiriași: aceste spații sunt cele mai rapide soluții, iar proprietarii au și o mai mare flexibilitate în stabilirea duratei contractelor”, declară Nicolae Ciobanu Managing Partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Cine închiriază în afara Capitalei și ce fel de spații de birouri

Compania Access Group a închiriat cea mai mare suprafață de birouri din afara Capitalei, respectiv 4.500 mp, în proiectul UBC 0, din Timișoara. Această clădire de birouri a fost livrată anul trecut și a atras o mare parte din cererea de birouri locală din 2022 și în continuare, din 2023. Turnul de birouri UBC 0 are 17 etaje, o suprafață totală de 32.000 mp și numeroase facilități: zonă de food și de shopping în cadrul complexului, cel mai mare centru de fitness din oraș, servicii medicale și un parc amenajat pe o suprafață de 5 hectare.

În Cluj-Napoca, clădirea de birouri Maestro Business Center a atras un chiriaș din domeniul IT&C, asistat de Fortim Trusted Advisors membră în Alianța BNP Paribas Real Estate. De asemenea, tot în Cluj-Napoca, alți doi chiriași, din domeniile IT&C și servicii profesionale au ales proiectele The Office și Tetarom.

La Iași, cei mai mulți chiriași noi s-au îndreptat către Palas Campus, o clădire de birouri inaugurată în acest an și UBC 3. Printre companiile care au ales Iașiul se numără Safeguard Global, Infineon, RINF și Arriver System Software, toate din domeniul IT&C.

În total, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, chiriașii din domeniul IT&C au cumulat o pondere de 82% din totalul pieței.

Domeniul IT&C a avut o pondere mult mai mică în București, comparativ cu orașele din restul țării

În București, ponderea chiriașilor din IT&C a fost de doar 34% în primul trimestru din 2023. În trimestrul doi însă sunt premise că această pondere va crește din nou, datorită numărului mare de negocieri în piață.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top