Actualitate

Premierul britanic Rishi Sunak promite reduceri de taxe cu 17 miliarde de lire sterline până în 2030

Foto: iStock

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a lansat marţi manifestul electoral oficial al Partidului său Conservator, anunţând pentru prima dată un ajutor pentru cumpărătorii de case şi promiţând mai multe reduceri de taxe, transmite CNBC.

Angajamentele vin în vreme ce conservatorii par gata să fie învinşi de Partidul Laburist rival la alegerile generale din 4 iulie, în timp ce Sunak a fost personal criticat de mai multe ori în timpul campaniei.

Sunak şi-a cerut scuze pentru că a plecat devreme de la comemorarea Zilei Z în Franţa, la începutul săptămânii trecute, el fiind, de asemenea, acuzat că a indus în eroare electoratul britanic cu afirmaţia că laburiştii ar creşte taxele cu 2.000 de lire sterline (2.547 de dolari) per gospodărie care lucrează.

Marţi, el s-a angajat să reducă cu încă 2 pence National Insurance – un impozit britanic pe venitul lucrătorilor – şi şi-a reiterat planul de a readuce serviciul naţional, care ar obliga tinerii de 18 ani să finalizeze un program comunitar de 12 luni sau o perioadă de un an de pregătire militară.

El a mai spus că conservatorii vor căuta să reducă la jumătate migraţia şi apoi să ”o reducă în fiecare an”, promiţând, de asemenea, un program ”Ajutor la cumpărare”, pentru cumpărătorii de proprietăţi pentru prima dată, pe fondul crizei imobiliare din Marea Britanie.

Sunak şi liderul laburist Keir Starmer vorbesc amândoi cu prioritate în campania lor despre creşterea economică, costul vieţii şi taxe.

O victorie a laburiştilor ar marca prima lor majoritate parlamentară din ultimii 14 ani.

Sondajele indică de ceva timp o victorie a laburiştilor la alegerile generale, după ce ratingurile conservatorilor au scăzut în urma unei serii de scandaluri sub mandatul fostului premier Boris Johnson.

Reducerile totale de taxe în temeiul manifestului conservatorilor ar creşte treptat la 17,2 miliarde de lire sterline până în 2029-2030.

Într-un răspuns iniţial la manifest, grupul de reflecţie independent Institutul de Studii Fiscale a spus că pachetul este ”pretins finanţat prin reducerea facturilor de bunăstare previzionată cu 12 miliarde de lire sterline”, printre alte strategii precum combaterea evaziunii fiscale.

”Acestea sunt cadouri clare plătite prin economii incerte, nespecifice şi aparent fără victime. Iertaţi un anumit grad de scepticism”, a spus Paul Johnson, directorul IFS.

Helen Dickinson, directorul executiv al British Retail Consortium, a declarat că angajamentele au lăsat multe probleme fără soluţii clare, cum ar fi tarifele de afaceri şi ucenicia.

”Acest manifest nu reuşeşte să ia taurul de coarne. … Într-o notă mai strălucitoare, angajamentul conservatorilor de a combate criminalitatea din comerţul cu amănuntul rămâne ferm în manifest, cu angajamentul de a înăspri pedepsele pentru cei care agresează lucrătorii din comerţul cu amănuntul”, a spus ea într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

 

Cele mai recente știri

To Top