Actualitate

Președintele ANSVSA: Nu există loc pentru compromisuri în ceea ce privește respectarea legislației și a standardelor de igienă

Sănătatea publică și siguranța alimentară sunt priorități strategice ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și nu există loc pentru compromisuri atunci când vorbim despre respectarea legislației și a standardelor de igienă pe teritoriul României, afirmă președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

”Mesajul nostru este ferm: sănătatea publică și siguranța alimentară reprezintă priorități strategice pentru ANSVSA. Prin campania națională de control lansată pe 13 iunie și prin Comandamentul Estival deschis la Constanța pe 16 iunie, transmitem un semnal clar – nu există loc pentru compromisuri în ceea ce privește respectarea legislației și a standardelor de igienă. Operatorii care respectă regulile vor găsi în noi un partener de încredere, însă cei care încalcă legea vor fi sancționați ferm, inclusiv prin măsuri precum suspendarea activității”, a declarat, pentru AGERPRES, șeful ANSVSA.

În opinia sa, campania națională de control ”Zero toleranță” pentru neregulile alimentare, lansată săptămâna trecută, are un caracter proactiv și vizează controale riguroase, demarate în București prin verificări în hipermarketuri și supermarketuri și extinse la nivel național.

Numai în primele zile de la lansarea campaniei au fost verificați peste 90 de operatori economici (hipermarketuri, supermarketuri, restaurante, pescării, măcelării, fast food-uri), fiind aplicate 156 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2,389 milioane de lei.

De asemenea, au fost emise 14 Ordonanțe de Suspendare a Activității (pentru trei supermarketuri, 10 hipermarketuri și un depozit frigorific) și trei Ordonanțe de Interzicere a Activității (pentru un hipermarket și două supermarketuri).

Nu în ultimul rând, au fost confiscate 5.541 kilograme de produse alimentare (pește, carne, lactate, prăjituri) și 42,5 kilograme de produse de origine nonanimală – etichetate fals, pentru care a fost inițiată alerta de fraudă alimentară prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), direcționate către neutralizare.

În plus, au fost prelevate 75 de teste de sanitație pentru evaluarea igienizării suprafețelor de lucru și recoltate 32 de probe de produse alimentare pentru determinarea de specie, în vederea prevenirii fraudelor alimentare.

”Acțiunile continuă în toate tipurile de unități alimentare – magazine, depozite, unități de procesare – acolo unde sunt evaluate aspecte esențiale precum igiena, trasabilitatea produselor, condițiile de transport, aplicarea corectă a sistemului HACCP și respectarea cerințelor legale de funcționare. În paralel, se prelevează probe pentru identificarea eventualelor fraude alimentare sau înlocuiri neconforme de produse. Întreaga campanie este coordonată direct de un colectiv operativ format din directori executivi ai DSVSA din mai multe județe și inspectori de specialitate”, a adăugat președintele ANSVSA.

În ceea ce privește Comandamentul Estival, care a demarat la începutul acestei săptămâni, șeful ANSVSA a subliniat că, pe lângă desfășurarea controalelor efective, un accent important va fi pus pe colaborarea cu mediul de afaceri.

”Este foarte important ca autoritățile să nu fie percepute doar ca entități de control. Comandamentul Estival are o componentă esențială de prevenție și consiliere. Ne dorim o colaborare activă și constantă cu operatorii economici, mai ales în sezonul estival, atunci când volumul de activitate în industria alimentară crește semnificativ. Organizăm sesiuni de instruire, întâlniri directe și menținem un dialog deschis pentru a sprijini conformarea voluntară și anticiparea riscurilor”, a adăugat Alexandru Bociu.

Potrivit sursei citate, în cazul identificării unor nereguli grave în timpul controalelor, operatorii economici pot fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei, iar, în funcție de gravitate, pot fi dispuse sancțiuni complementare, precum suspendarea sau de interzicerea activității, dar și reținerea oficială a produselor care pot reprezenta un risc pentru consumatori.

”Ne dorim un mediu economic corect și sigur, acolo unde respectarea regulilor devine o normalitate, nu o excepție. De asemenea, ne dorim reducerea semnificativă a riscurilor alimentare, creșterea nivelului de conformare voluntară a operatorilor economici și, nu în ultimul rând, consolidarea încrederii consumatorilor în siguranța alimentelor din România. Este un efort comun, care cere profesionalism, responsabilitate și dialog permanent”, a mai spus președintele ANSVSA.

Cele mai recente știri

To Top