Actualitate

Preţul grâului rusesc este în scădere, pe fondul producţiei ridicate

recoltare grau
Foto: iStock

Preţurile de export ale grâului rusesc au continuat să scadă săptămâna trecută, fiind încă sub presiune din cauza supraproducţiei, în timp ce expedierile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, în urma îmbunătăţirii vremii în porturi, susţin analiştii, transmite Reuters.

Preţul grâului rusesc cu un conţinut de proteine de 12,5%, programat pentru livrare în martie free-on-board (FOB), era de 228 dolari tonă metrică, în scădere cu şapte dolari faţă de săptămâna precedentă, a informat firma de consultanţă IKAR.

Altă firmă de consultanţă, Sovecon, a estimat preţul grâului rusesc cu un conţinut de proteine de 12,5% la 232-238 dolari pe tonă, comparativ cu 238-242 dolari pe tonă în urmă cu o săptămână.

„Preţul grâului rusesc este stabil sau în scădere. Cu actualele preţuri pentru grâul din UE, nu este uşor pentru firmele ruseşti să găsească noi afaceri”, susţin analiştii de la Sovecon.

Rusia a exportat săptămâna trecută 1,29 milioane tone de cereale, în creştere de la 0,83 milioane tone în săptămâna precedentă. Exporturile includ 1,03 milioane tone de grâu (0,63 milioane tone în săptămâna precedentă), arată datele Sovecon. Firma de consultanţă se aşteaptă ca în ianuarie exporturile de grâu să ajungă la 3,6 milioane tone, de la 3,9 milioane tone în urmă cu un an.

Vremea neobişnuit de caldă din toate regiunile din Rusia devine o problemă pentru noua recoltă, avertizează analiştii.

Cele mai recente știri

To Top